Latvijā universitātes veic 70% no publiskā sektora pētniecības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā universitātes veic apmēram 70% no publiskā sektora pētniecības, zināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). 2013.gadā Latvijas universitātēs tika veikti pētījumi par vairāk nekā 30 miljoniem eiro.

Ministrija norāda, ka Latvijas zinātnes un izglītības politikas mērķis ir nodrošināt konkurētspējīgu zinātni un pētniecībā balstītu un modernu augstākā izglītību. Lai to panāktu, Izglītības un zinātnes ministrija īsteno pasākumus zinātnisko institūciju, tostarp augstskolu pašu iniciēto strukturālo reformu atbalstam, sekmējot uz rezultātiem orientētu un labas pārvaldības principiem atbilstošu zinātnisko institūciju pārvaldību, kā arī zinātnes resursu konsolidāciju saskaņā ar zinātnes starptautiskā izvērtējuma rekomendācijām, šim nolūkam zinātnisko institūciju attīstībā ieguldot vairāk nekā 10 miljonus Eiropas fondu līdzekļu.

Vienlaikus notiek jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešana, kas paredz finansējuma piešķiršanu, ņemot vērā arī augstskolu rezultātus studijās un pētniecībā.

Tāpat inovāciju sekmēšanai būtiska ir Viedās specializācijas stratēģijas īstenošanas monitoringa sistēma, kuras ietvaros zinātniskās institūcijas, tostarp augstskolas, sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un citām ministrijām izveidos un ieviesīs rezultātu pārvaldību. Katra zinātniskā institūcija kopējo rādītāju sistēmas ietvarā noteiks sasniedzamos rādītājus saskaņā ar tās specializāciju pētniecībā. Šie rādītāji demonstrēs zinātniskās institūcijas ieguldījumu Viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu