Latvijas Valsts meži: Mežos zog bērzu sulas; sods - 700 eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

AS «Latvijas Valsts mežu» (LVM) apsaimniekotajos mežos šajā sezonā konstatēti vairāki gadījumi, kad sulu iegūšanai veikti nelegāli urbumi bērzos, par ko savukārt var tikt piemērots sods līdz pat 700 eiro.

Iestājoties siltākam laikam, cilvēki pievēršas sulu iegūšanai, kas LVM teritorijā tiek uzraudzīta. Marta otrajā nedēļā LVM Drošības un kontroles daļas darbinieki

kārtējās apsekošanas laikā konstatēja 22 nelegālus urbumus bērzos,

kas veikti sulu iegūšanai, savukārt 23.martā tika noskaidrota vainīgā persona, kas atzinusi savu pārkāpumu.

Kā norāda LVM, vainīgais sākotnēji liecināja, ka sulas atkritumiem paredzētajos maisos tecinājis pašpatēriņam. Pieredze rāda, ka vienas dienas laikā sula tek daudz - dienā vietām pat piepildās divi spaiņi, kas ir aptuveni 20 litri.

Notikuma vietā iegūtie pierādījumi tiks nosūtīti Valsts meža dienestam administratīvā pārkāpuma noformēšanai

par patvaļīgu koku bojāšanu. Privātpersonām par šādu pārkāpumu piemērojams sods no 70 līdz 700 eiro apmērā.

Kā norāda LVM, tecinot sulas, jāievēro vairāki svarīgi priekšnoteikumi, lai nenodarītu pāri kokam, kā arī lai ievērotu likumu.

LVM apsaimniekotajās teritorijās sulas drīkst urbt tikai pašpatēriņa vajadzībām, turklāt tikai vienā kokā. Urbšanas vietā - līdz 50 centimetriem no zemes - bērzam jābūt vismaz ar diametru 40 centimetri, turklāt pašu urbumu jāveic ne dziļāku par pieciem centimetriem, jo sula tek zem koka mizas.

Ja iedzīvotājs vēlas ieurbt vairākus urbumus, par tiem valsts mežos ir jāmaksā atbilstoši LVM cenrādim.

Tiek noslēgts pirkuma līgums, un LVM meža iecirkņa darbinieki ierāda vietu, kur urbumus var veikt ar vismazāko kaitējumu mežam. Lai saņemtu šādu atļauju, LVM aicina iedzīvotājus sazināties ar attiecīgo LVM mežsaimniecību, kuras teritorijā sulas tiks iegūtas.

Kā ziņots, arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iepriekš norādījis, ka sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos - līdz 300 kilogramiem gadā. Ja daudzums lielāks, jāreģistrējas PVD kā augu izcelsmes produktu primārās ražošanas uzņēmumam.

PVD iesaka patērētājiem pirms sulu iegādes novērtēt, kādos traukos ir iepildītas sulas, vai ir nodrošināts marķējums. Gadījumos, ja sulas piedāvā degustācijai, pārdevējam ir jānodrošina patērētājs ar vienreizlietojamajām glāzītēm un jāievēro degustācijas noteikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu