Daļa no Stradiņa slimnīcas jaunbūves būs jānojauc būvnieku dēļ

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daļu no Stradiņa slimnīcas jaunbūves būs jānojauc, bet daļa jāuzceļ no jauna, Saeimas deputātiem sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa. Līgums ar Skonto Būve un skandalozo Re&Re paredz, ka visi nekvalitatīvie darbi tiek veikti uz būvnieka rēķina. Projekta pirmā kārta ietver četras atsevišķas celtnes. Būvniecība pašlaik ir apturēta.

Veselības ministrija pirmdien saņēmusi neatkarīgā eksperta Arta Dzirkaļa atzinumu par līdz šim uzceltajām būvēm.

«Eksperta atzinumā figurē tas, ka ir daļa nekvalitatīvi veiktie darbi, kas labojumi, bet ir daļa, kas būs jāpārstrādā – jādemontē un jāuzceļ par jaunu,» pavēstīja Zvidriņa.

«Šobrīd gaidām no būvnieka informāciju, nepieciešams laiks izvērtēt darba apjomu un grafiku,» informēja VM pārstāve.

Atbildot uz deputāta jautājumu par to, vai paliek esošais būvdarbu veicējs, viņa norādīja, ka, ņemot vērā, ka projekts ir ļoti ierobežots laikā, bet par kavējumiem līgums paredz soda naudu, viņasprāt, būvnieks būtu ieinteresēts pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk pabeigt projektu.

Valsts sekretāre arī stāstīja, ka šobrīd slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā ieguldīti 11 miljoni eiro no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem, kurus nāksies atmaksāt valsts budžetā, ja projekts netiks turpināts. Viņa arī skaidroja, ka šobrīd jaunā korpusa būvniecības projekts ir sasniedzis 50 miljonu eiro lielu apjomu, tādēļ tas uzskatāms par «lielo projektu», kuru var no ERAF līdzekļiem apmaksāt, pirms būve ir pabeigta.

Deputāti arī vēlējās noskaidrot, vai netiks mainīts būvnieks, ņemot vērā, ka esošais būvnieks, pilnsabiedrība SBRE, daļu no darbiem veica nekvalitatīvi. Zvidriņa skaidroja, ka SBRE nav ieinteresēts darbu veikt nekvalitatīvi, jo visas būvniecības procesā radušās kļūdas apmaksās būvnieks pats, kā arī par katru nokavēto dienu būvniekam būs jāmaksā soda nauda 0,1% apmērā no projekta kopsummas, kas šobrīd ir vairāk nekā 67 miljoni eiro. Tāpat jauna būvnieka atrašana prasītu laiku, un, ņemot vērā, ka «projekts ir ierobežots laikā», tas nozīmētu, ka jauno korpusu nevarētu pabeigt līdz 2017.gada marta beigām.

Tāpat deputātus interesēja, vai VM piesaistīs vēl kādu būvuzraugu, lai kvalitatīvi sekotu līdzi būvniecības procesam. Valsts sekretāre skaidroja, ka šobrīd ministrija domā, kā uzlabot kontroli, tomēr vairāk par to tiks domāts, ja būvdarbi turpināsies.

Jau ziņots, ka valdība otrdien lēma par projekta finansējuma avotiem un projekta virzību.

Lietus un pēc tam ūdens sasalšanas dēļ defekti konstatēti divos lielākajos celtniecības objektos. Stradiņa slimnīca to ievērojusi un pasūtīja ekspertīzi, kas tika iesniegta Rīgas būvvaldē, kura celtniecības darbus apturēja. Savu ekspertīzi pasūtīja arī būvkompānija. Līgums paredz, ka tiek izvēlēts trešais eksperts, kuru iesaka Latvijas Būvinženieru asociācija.

Konkursā «A korpusa projektēšana, autoruzraudzība, būvniecības darbu veikšana un iebūvējamo iekārtu piegāde, uzstādīšana un apkalpošana garantijas laikā» uzvarēja pilnsabiedrība «SBRE» (dalībnieki – «Skonto Būve» un «Re&Re»), ar viņiem tika noslēgts iepirkuma līgums ar kopējo summu 55 621 278,48 eiro bez PVN un būvniecības darbu izpildes termiņš - 2015.gada 31.jūlijs un nodošana ekspluatācijā paredzēta līdz 2015.gada 31.augustam. Tomēr termiņš varētu pagarināties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu