Vecāki un ārsti saplēšas par smagi slima bērna ārstēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Bērnu slimnīcas mediķi un pusotru gadu vecās Monikas vecāki ir sastrīdējušies par smagi slimās meitenītes ārstēšanu, konfliktā iesaistot arī bāriņtiesu, raksta «calis.lv».

Meitenei ir reta nieru saslimšana - somu tipa nefrotiskais sindroms. Viņa ir vienīgā, kurai Latvijā diagnosticēta šāda saslimšana.

Pirms kāda laika meitenes tēvs Kaspars Kadzejs lūdza sabiedrību ziedot naudu, lai meiteni varētu nogādāt Izraēlas bērnu klīnikā, kur mediķiem ir pieredze šādas saslimšanas ārstēšanā. Monika no Izraēlas atgriezusies un devusies pie ārstējošiem ārstiem Bērnu slimnīcā. Ārstiem uzrādīti Izraēlas mediķu sniegtie slēdzieni par Monikas veselību.

Izraēlā meitene deviņas dienas dzīvojusi bez asins komponenta - albumīna ievadīšanas, kas ir galvenais medikaments, ko šobrīd Latvijā meitene saņem. Starp vecākiem un Bērnu slimnīcas mediķiem radies strīds par albumīna devu - Izraēlas un arī citu valstu mediķi meitenes tēvam esot apliecinājuši, ka Monikai tiek ievadīta pārāk liela albumīna deva, kas bojājot meitenes asinsvadus.

Pēdējās dienās konflikts saasinājies. 30.martā meiteni ārsti gribējuši vest uz intensīvās terapijas nodaļu, jo uzskatījuši, ka meitenei ir strauji pasliktinājusies veselība, bet vecāki tam pretojušies. Ārsti esot draudējuši, ka izmantos likumiskās tiesības un Monikai bez vecāku piekrišanas veiks ieplānotās manipulācijas. Vecākiem likts parakstīt dokumentus par piekrišanu vai atteikšanos ārstu noteiktajai ārstēšanai. Vecāki tikmēr meklējuši palīdzību pie juristiem, tiesībsarga un citās iestādēs. Strīdā iesaistīta arī Ādažu novada bāriņtiesa. Sākumā bāriņtiesu uzrunājusi slimnīca, bet tagad arī vecāki svarīgu lēmumu pieņemšanā paši aicinot tās pārstāvjus piedalīties sarunās starp vecākiem un ārstiem.

31.martā ārsti ar analīzēm pierādījuši, ka Monikai patlaban ir radusies iekšēja tūska, tāpēc vecāki piekrituši turpināt dakteru nozīmētās albumīna devas ievadīšanu. Meitenes tēvs gan sola, ka ilgi viņš to nepieļaus un sarunas ar ārstiem tiks atsāktas.

Slimnīca komentāros par situāciju ir skopa, jo atsaucas uz likumu par to, ka par konkrētiem saslimšanas gadījumiem nav tiesīgi runāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu