Asads: Bīstamākie «Islāma valsts» līderi ir skandināvi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sīrijas prezidents Bašars al Asads intervijā zviedru laikrakstam «Expressen» paziņojis, ka teroristu grupējuma «Islāma valsts» bīstamākie līderi reģionā ir skandināvi. Asads pateicās Zviedrijai, ka tā uzņēmusi rekordlielu Sīrijas bēgļu skaitu, bet vienlaikus brīdināja par skandināvu islāmistu radītajām briesmām.

«Kamēr vien mums terorisms pieaug dažādās Eiropas valstīs, Zviedrija nebūs drošībā (..). Visbīstamākie «Islāma valsts» līderi mūsu reģionā ir skandināvi,» viņš piebilda.

«Terorisms nav pašmāju problēma, pat ne reģionāla, tā ir globāla,» uzsvēra prezidents.

Zviedrijas Drošības dienests «Sapo» nesen ziņu vietnei «The Local» atzina, ka tas neko daudz nevar darīt, lai atturētu cilvēkus no došanās uz Sīriju, lai tur pievienotos ekstrēmistu grupējumiem.

Eiropas Savienība (ES) aplēsusi, ka Sīrijā džihādistu grupējumu rindās, visticamāk, cīnās vairāk nekā 6000 eiropiešu.

«Eiropas līmenī mēs lēšam, ka 5000 līdz 6000 cilvēku ir devušies uz Sīriju,» pirmdien intervijā Francijas laikrakstam «Le Figaro» atklāja ES tieslietu komisāre Vera Jourova. Viņa piebilda, ka patiesais šādu cilvēku

skaits, visticamāk, ir daudz lielāks, jo konfliktu reģionos ārvalstu kaujiniekiem ir grūti izsekot līdzi.

«Sapo» apstiprināja «The Local», ka no Zviedrijas uz Sīriju devušies aptuveni 50 cilvēku.

«Viņi dodas uz Sīriju, atgriežas Zviedrijā un grib atkal doties atpakaļ,» norādīja dienesta preses pārstāvis.

Sīrijas konflikts turpinās jau ceturto gadu un dzīvību tajā zaudējuši vairāk nekā 215 000 cilvēku. Valstī arvien stiprākas pozīcijas ieņem džihādistu grupējumi.

Jautāts par «Islāma valsts» ietekmes pieaugumu, Asads norādīja, ka visur ir pacēlumi un lejupslīde, uzvaras un zaudējumi, un tas atkarīgs no daudziem kritērijiem. «Mēs joprojām vadām valsti,» uzsvēra Asads.

Kopš 2011.gada kara dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 11 miljoni sīriešu. Zviedrija ir vienīgā ES valsts, kas piedāvājusi visiem sīriešu bēgļiem automātisku un pastāvīgu patvērumu.

«Es domāju, ka to novērtē visā pasaulē, ne tikai mūsu valstī,» norādīja Asads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu