Pērn 290 reizes ziņots par zāļu blaknēm; lielākoties ziņo ārsti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Pērn Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 290 ziņojumus par zāļu blaknēm un galvenokārt ziņotāji bijuši ārsti, liecina informācija ZVA mājaslapā. Saņemto ziņojumu skaits gan ir mazāks nekā citus gadus. 2013.gadā ZVA saņēmusi 375 ziņojumus par zāļu blaknēm, 2012.gadā - 312, 2011.gadā - 306.

Lielākā daļa jeb 151 ziņojums pērn saņemts no zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieka jeb medikamenta ražotāja vai viņa pārstāvja. No Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) saņemti 76 ziņojumi, no ārstiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem - 48, viens ziņojums saņemts no farmaceita, bet 14 - no pacientiem.

Tomēr, kā norāda ZVA, lai gan aģentūra visvairāk ziņojumu saņēmusi tieši no reģistrācijas apliecības īpašnieka un SPKC, tieši ārsti ir bijuši tie, kuri pirms tam ziņojuši pašiem ražotājiem un SPKC.

Pērn visvairāk ziņojumu saņemti par vispārējiem traucējumiem un reakcijām zāļu ievadīšanas vietā - 113. Par asins un limfātiskās sistēmas traucējumiem saņemti 75 ziņojumi, par kuņģa un zarnu trakta traucējumiem - 68, par ādas un zemādas audu bojājumiem - 56, infekcijām un invāzijām - 56, bet par nervu sistēmas traucējumiem saņemti 48 ziņojumi.

Vērtējot saņemtos ziņojumus par klīniskiem gadījumiem, ZVA parasti konstatējusi, ka vienlaikus pastāv vairākas blaknes. Nereti tās ir dažādu orgānu sistēmu simptomi, tāpēc blakņu skaits ir lielāks par ziņojumu un klīnisko gadījumu skaitu.

Tāpat ZVA norāda, ka ne vienmēr blakņu ziņojumu skaita mazināšanās liecina par ziņošanas aktivitātes izsīkumu, jo dažkārt ziņojumu skaita samazināšanās par kādu blakni vai to kopumu vedina domāt par konkrētu zāļu papildu riska mazināšanas pasākumu efektivitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu