Sākas Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras mācības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

No šodienas līdz 30.aprīlim Lietuvas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvi ekonomiskajā zonā notiks Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras («Baltron») mācības.

Mācības plānos un vadīs «Baltron», kura vadību gada sākumā no Igaunijas pārņēma Latvijas Jūras spēku flotile.

Mācībās piedalīsies Jūras spēku flotiles kuģi «Virsaitis» un «Rūsiņš», kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģi «Kursis», «Skalvis» un «Zemaitis».

Mācību mērķis ir trenēt kuģu personālsastāvu jūras operāciju izpildē un sagatavoties, kā arī veikt kuģu gatavības pārbaudi dalībai NATO Reaģēšanas spēku 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru izveidoja 1998.gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā.

Baltijas valstis «Baltron» sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz 6-12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi. Šobrīd «Baltron» štābā uzdevumus pilda Latvijas un Lietuvas virsnieki.

Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos. Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās, tostarp NATO pretmīnu vienības realizētajās operācijās. Vienlaikus šāda sadarbība veicina savstarpējo savietojamību starp Baltijas valstu jūras spēkiem.

Šā gada laikā «Baltron» kuģi piedalīsies astoņās mācībās Baltijas jūrā. To laikā katru gadu Baltijas jūrā neitralizē desmitiem mīnu, torpēdu un citu sprādzienbīstamu priekšmetu, kas pārsvarā ir palikuši no iepriekšējās karadarbības šajā reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu