Protests pret veselības aprūpes politiku pie Gaismas pils pulcē ap 300 cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Protests pret veselības aprūpes politiku Latvijā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) šodien pulcēja aptuveni 300 mediķu. Uz pasākumu bija ieradušies mediķi no visas Latvijas, rokās turot plakātus, kas vērš uzmanību uz aktuālo situāciju medicīnā.

Uz plakātiem bija rakstīts «Mūsu klusēšana kaitēs jūsu veselībai», «OMT (operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa) vadītājam minimālā alga, bet auto no zelta». Tāpat protestētājiem bija aptuveni 15 karogi ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVDASA) uzrakstu. Protesta drošību uzraudzīja aptuveni 20 apsargi, kā arī pāris desmiti policijas pārstāvju.

Kā, atklājot protesta akciju, norādīja LVSADA vadītājs Valdis Keris, protestētāji pie Nacionālās bibliotēkas šodien pulcējās, lai aizstāvētu cilvēktiesības uz veselību. Plecu pie pleca stāv mediķi un pacienti, arodbiedrības un partijas, tomēr nav veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS). Keris sacīja, ka Belēvičam laikam ir svarīgāki darbi, stāstot citu valstu veselības ministriem Latvijas veiksmes stāstu.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Tāpat pasākumā uzrunu teica Eiropas Sabiedrisko pakalpojumu arodbiedrību federācijas ģenerālsekretārs, kurš norādīja, ka Eiropas Savienībā (ES) lielie uzņēmumi nodokļos nenomaksā lielas summas - ar tām medicīnas darbiniekiem varētu nodrošināt pienācīgas algas.

Protesta akcija noritēja mierīgi un salīdzinoši klusi.

Klātesošos uzrunāja arī Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S). Viņš norādīja, ka «Saskaņa» uzskata, ka situācija medicīnā ir katastrofāla, un uzsvēra, ka ārstiem un medmāsām ārzemēs maksā daudz vairāk. Viņa pārstāvētā partija atbalsta prasību palielināt mediķu algas un veselības aprūpes budžetu līdz 5% no iekšzemes kopprodukta. Deputāts arī sacīja, ka mums visiem ir jādomā par bērnu, savu vecāku un tautas veselību.

Foto: Ieva Lūka/LETA

20 minūtes pirms oficiālajām pasākuma beigām Keris paziņoja, ka protesta akcija ir noslēgusies, un tās dalībnieki sāka izklīst. Daļa cilvēku biju devušies prom jau iepriekš.

Daugavā pie Gaismas pils atrodas pašvaldības policijas kuteris. Kā aģentūrai LETA skaidroja policijā, tas tur atrodas gan Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiekošā pasākuma, gan mītiņa dēļ.

LVSADA mērķis bija akciju organizēt tieši tad, kad Latvijā viesosies citu valstu veselības ministri - šodien Rīgā notiek ES veselības ministru neformālā sanāksme.

Kā iemeslus protesta akcijas rīkošanai arodbiedrība min nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei no iekšzemes kopprodukta, kas šogad ir 3%, kā arī to, ka divām lielākajām Latvijas slimnīcām ir maksātnespējas pazīmes. Tāpat arodbiedrība norāda uz to, ka Latvijā iedzīvotājiem ir sliktākā veselības aprūpes pieejamība Eiropas Savienībā, to, ka mediķu algas pieaug vairākas reizes lēnāk nekā citās nozarēs, kā arī ārsti, ārstu palīgi, vecmātes, medicīnas māsas un citas ārstniecības personas tikai 50% gadījumu pēc izglītības iegūšanas strādā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu