Trešdaļa iedzīvotāju mājokļa aizsargāšanā paļaujas uz rituāliem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Trešā daļa jeb 30% Latvijas iedzīvotāju mājokļa aizsargāšanā paļaujas uz rituāliem un talismaniem, atklāj tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» un Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības «BALTA» aptauja.

Lai pasargātu savu mājokli, 42% aptaujāto to ir apdrošinājuši, 30% no visiem pētījuma dalībniekiem mājās tur kādu talismanu vai ir veikuši nosacītus «drošības rituālus», taču liela daļa izvēlas vēl citus paņēmienus, piemēram, 53% aptaujāto norāda, ka steidzami nomaina ārdurvju atslēgas slēdzeni, ja ir pazaudējuši atslēgas.

Pētījumā tika noskaidrots, ka uz Latvijas iedzīvotājiem atstāj ietekmi arī tautas ticējumi saistībā ar mājokļa drošību. Visbiežāk tautas ticējumiem tic kurzemnieki, piemēram, «visas nelaimes nāk pa trim», «slaukot gružus pāri slieksnim, var atgadīties kāda ķibele ar māju vai tās iemītniekiemu».

Visvairāk aptaujāto (33%) ir daļēji vai pilnīgi pārliecināti par ticējuma «nedrīkst somu likt uz zemes, jo tad nebūs naudas» piepildīšanos, kamēr par citiem ticējumiem aptaujas respondenti nav tik pārliecināti.

Iedzīvotāji kā mājas aizargfunkciju pildošus talismanus visbiežāk izvēlas dažādus augus (27%), reliģiskus talismanus (15%), kā arī cita veida talismanus (51%).

Iecienītākie talismani Latvijas iedzīvotājiem ir pakavs, pīlādzis vai pīlādža zars, kā arī svētbilde vai ikona. Tāpat 18% aptaujāto atzīst, ka viņi veic kādu rituālu ar mērķi aizsargāt savu mājokli. Bet 75% iedzīvotāju norāda, ka viņiem nav īpašu rituālu, kurus viņi veiktu, lai aizsargātu savu mājokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu