IKVD: Saeima grib likumā ieviest tikumības audzināšanu, kas jau ir izglītības standartā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr Saeimā lauž šķēpus par tikumiskās audzināšanas ieviešanu skolās, prasība pēc tās jau ir iekļauta valsts izglītības standartā un citos normatīvajos aktos, un Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) jau šobrīd pārbauda tikumiskās audzināšanas ievērošanu skolās, LTV «Panorāmai» atzina dienestā.

Saeimas deputāti ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, ka izglītības sistēma nodrošina tikumisko audzināšanu, kas atbilst tādām Satversmē ietvertām vērtībām kā laulība un ģimene.

«Jāteic, ka šobrīd, mūsuprāt, likumdevējs mēģināja iekļaut likumā to, kas jau ir citos normatīvajos aktos,» sacīja dienesta vadītāja Inta Juhņeviča.

Ja normu ieviesīs likumā, dienesta darbībā nekas būtiski nemainīsies. Jau tagad tas uzrauga skolas gan akreditācijas procesos, gan izskatot sūdzības, un pārbauda, vai skolas mācībās un audzināšanas pasākumos ievēro prasības, kas iekļautas Satversmē, likumā un izglītības standartā, norādīja dienesta vadītāja.

«Visas normas, kas ir tikumiskā audzināšana, ir izglītības standartā un citos normatīvajos aktos, jau šobrīd izvērtē, vai skola ievēro to, vai nodrošina tikumisko audzināšanu,» uzsvēra Juhņeviča.

Viņa pastāstīja, ka 2014.gadā bija četras vecāku sūdzības par tikumisko audzināšanu saistībā ar materiāliem un pasākumiem skolās. Dienests sūdzības izvērtēja, un trijos gadījumos nekas nebija pārkāpts. Vienā gadījumā gan skolā izmantotais materiāls bija pretrunā ar standartiem, taču Juhņeviča atteicās atklāt, kas tas bija par materiālu.

Tikumība ir cieņa pret cilvēku, darbu, likumu un nevis tikai sekss - tā ceturtdien no Saeimas tribīnes viens otru centās pārliecināt deputāti par plašu rezonansi izraisījušajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas paredzēja noteikt, ka mācību iestādēs ir jānodrošina tikumiskā audzināšana un būtu aizliegta tikumību graujošu materiālu izplatīšana.

Debates par tā dēvētajiem tikumības grozījumiem ceturtdien norisinājās aptuveni divas stundas, debatēm bija pieteikušies ap 20 deputātu.

Deputāti debatēs asus vārdus netaupīja, gan raksturojot iespējamās likuma izmaiņas, gan to kritiķus un atbalstītājus. Parlamentārieši plaši diskutēja par tikumības jēdzienu un tā atspulgu gan latviešu, gan pasaules literatūrā un kultūrā, gan mūsdienu Latvijas un citu valstu sabiedrībā. Tāpat netrūka Krievijas prezidenta Vladimira Putina piesaukšanas - kā atbalstītāji, tā kritiķi viens otru apvainoja neapzinātā Putina, Kremļa un Krievijas propagandas atbalstīšanā, kas izpaužas viņu attieksmē pret tikumību un iespējamiem grozījumiem likumos.

Deputātes Jūlijas Stepaņenko priekšlikums aizliegt skolās netikumīgu materiālu izplatīšanu iizraisīja gan sabiedrības nopēlumu, gan arī atbalstu. Arī Saeimas deputāti nebija vienaldzīgi un cits citu centās pārliecināt no Saeimas tribīnes.

Pēc plašajām debatēm Saeima atbalstīja vienu no Stepaņenko priekšlikumiem - ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu. Taču noraidīja citu - par materiālu cenzūru. Pati deputāte gan sola gatavot jaunu priekšlikumu.

Saskaņā ar Saeimas atbalstīto normu izglītības sistēmai būs jānodrošina izglītojamā tikumiskā audzināšana, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene. Taču izglītības iestādēs netiks aizliegta tādu mācību līdzekļu un citu materiālu izmantošana vai izplatīšana, kas var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu