Raidījums: «Pretabortu» likumu virza bez finansējuma

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sievietēm, kas domā, vai izšķirties par abortu, jāpiedāvā psihoterapeita konsultācija. Šī skaļi pieteiktā ideja arvien vairāk izskatās pēc vienkārša populisma. LTV raidījums «De facto» ziņo, ka priekšlikumu Saeimā virza, neskatoties uz to, ka naudas jaunajai iniciatīvai, visticamāk, nebūs.

Cik līdzekļu no valsts budžeta šādai iniciatīvai vajadzētu, pagaidām droši nezina neviens. Pirmkārt, nav skaidrs programmas dalībnieku potenciālais skaits. Otrkārt, nav zināms, kādu samaksu par darbu saņemtu speciālisti un kādi tie būs. Turklāt ārstiem, kas nav psihoterapeiti, vajadzēs organizēt apmācības programmu.

Pašlaik pieejamie nozares un Nacionālā veselības dienesta aprēķini ļauj secināt, ka

nepieciešamā summa gadā varētu būt no 600 000 eiro līdz pat trim miljoniem.

Lai kāda summa priekšlikuma virzīšanai būtu nepieciešama, to saņemt būs ļoti grūti, to atzīst arī veselības ministrs un viens no idejas autoriem Guntis Belēvičs (ZZS): «Ministru kabinets apstiprināja Latvijas finanšu stabilizācijas plānu 2015.-2018. gadam, kurā paredzēja nolūkā taupīt administratīvo kapacitāti FM un citām ministrijām negatavot nevienu jauno politisko iniciatīvu un neiesniegt, ja vien tā nav strukturāla reforma.»

Par to, kā rīkoties šādā situācijā, par projektu atbildīgie savā starpā nav vienojušies. Belēvičs sarunā ar «De facto» norāda, ka cer uz «ekonomisko uzplaukumu», bet Imants

Parādnieks saka, ka sākumā ir jāvienojas par būtību, tad jāmeklē līdzekļi.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norāda – ja nebūs finansējuma, projektu nevirzīs. Taču piebilst, ka līdz šim prezidents visus šīs komisijas virzītos likumprojektus ir izsludinājis.

Priekšlikums jau ir pārdzīvojis vairākas metamorfozes. Iecerētās konsultācijas sievietēm, kuras apsver aborta iespēju, ir nevis obligātas, bet brīvprātīgas. Valsts apmaksā nevis vēršanos pie «krīzes grūtniecības speciālista», kā tas bija iecerēts sākumā, bet pie ārsta psihoterapeita, šādam nolūkam atsevišķi apmācīta ginekologa vai ģimenes ārsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu