Plāno iniciēt izmaiņas likumdošanā, kas ierobežos nelegālu TV un kino pārraidi tiešsaistē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiešsaistes kinoteātris «Megogo.net» kopā ar televīzijas pakalpojumu sniedzējiem plāno iniciēt izmaiņas likumdošanā, kas neļaus digitālajā vidē pārraidīt tos televīzijas kanālus, kam Latvijā nav izsniegta apraides licence, kā arī cīnīsies ar nelegālajiem tiešsaistes kinoteātriem, pastāstīja «Megogo.net» Baltijas reģiona vadītājs Andžejs Pjateckis.

Runājot par tiešsaistes televīziju, Pjateckis min divas nepilnības - Latvijā redzams neatļauts saturs, kas visbiežāk nāk no Krievijas un padara visas runas par licences atņemšanu kādam oficiāli raidošam kanālam bezjēdzīgas. Otrkārt, veidojas negodīga konkurence - legālie kabeļtelevīzijas operatori nedrīkst pārraidīt nelicencētus kanālus, bet nelicencēti tiešsaistes piegādātāji drīkst un pelna ar to naudu.

«Šādus nelegālos pakalpojumus lieto apmēram 200 000 Latvijas iedzīvotāju,»

piebilda Pjateckis.

«Jāpievēršas arī viedierīču lietotņu sfērai,»

skaidroja Pjateckis. «Nesen «Samsung» piedāvāja lietotni, kas ļāva skatīties Latvijā nelicencētus kanālus. Uz aicinājumiem šos kanālus bloķēt no «Samsung» tika saņemta noraidoša atbilde. Arī, sazinoties ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), nekādas darbības nesekoja.»

Savukārt «Lattelecom» Juridiskās daļas direktors Toms Meistīts norāda uz pērnā gada rudenī realizētajiem pastiprinātajiem pasākumiem nelegālo azartspēļu novēršanas jomā, uzliekot interneta pakalpojuma sniedzējiem par pienākumu bloķēt nelegālās azartspēļu interneta vietnes. «Tas mūsu nozares ekspertu vidū raisīja ideju par to, ka līdzīgu mehānismu iespējams pielieto arī pirātiskā televīzijas satura ierobežošanai Latvijas interneta vidē,» sacīja Meistīts. «Šis noteikti ir diskutējams jautājums un, iespējams, varētu būt pietiekami efektīvs veids, kā ierobežot audiovizuālā satura nelegālo izplatību Latvijas teritorijā.»

Pašlaik «Megogo.net» kopā ar «Lattelecom» mēģina sākt kādu virzību likumdošanas virzienā, kas varētu iekustināt arī pārējās ieinteresētās puses - televīzijas operatorus un potenciālos tiešsaistes televīzijas un kino piegādātājus.

«Legalizācija lielo vairumu klientu ievestu legālajā tirgū,

tie būtu reāli ienākumi un no ienākumiem arī nodokļi valsts budžetam, kuru apjoms būtu lielāks nekā tas, ko valstij iemaksā tiešsaistes kazino,» piebilda Pjateckis.

Runājot par tiešsaistes kinoteātriem, Pjateckis norāda uz to, ka «Megogo.net» ir Latvijā vienīgais legālais tiešsaistes kinoteātris, kas darbojas šeit, tikai pateicoties tam, ka sekmīgi darbojas arī Ukrainā un Krievijā.

«Latvijā piedāvājam legālu saturu bez maksas, kas ir nonsenss,»

nobeidza Pjateckis. «Pašreizējā likumdošana šo nišu ir likvidējusi, ņemot vērā, ka ieņēmumus gūt legāli ir ļoti grūti, bet nepieciešami lieli ieguldījumi, lai radītu legālu tiešsaistes kinoteātri.»

«Megogo.net» ir Ukrainā bāzēts un Kiprā reģistrēts tiešsaistes kino pakalpojuma sniedzējs, kura Latvijas filiāle pieder SIA «Megogo», kas 2014.gadā apgrozīja 46 220 eiro, bet nopelnīja 7750 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder Kiprā reģistrētajam «Senseira Trading Ltd».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu