Latvijas neatkarības atjaunošanas 25. gadadiena!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ir Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 25. gadadiena. Par godu tai notiek dažādi pasākumi visā Latvijā, kuriem līdzi seko arī portāla TVNET komanda. Sveicam valsts svētkos!

Saeimā notika svinīgā sēde

Šodien Nacionālajā teātrī notika Saeimas svinīgā sēde, veltīta Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 25. gadadienai. Šī bija otrā reize, kad svinīgā 4. maija Saeimas sēde notika ārpus Saeimas nama.

Parlamenta preses dienestā TVNET noskaidroja, ka parasti Saeimas sēdes par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanai notiek Saeimas namā, bet, atzīmējot 20. gadadienu 2010. gadā, to noturēja Latvijas Nacionālajā operā. Svinīgās Saeimas sēdes, kas veltītas Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanai, notiek kopš 1995.gada. Šogad svinīgā sēde notiks 19.reizi.

Parasti Saeimas sēdes par godu neatkarības deklarācijas pieņemšanai notiek 4.maijā, bet 1997.gadā sēdi noturēja 1.maijā, vienlaikus godinot arī Satversmes sapulces sasaukšanas 77.gadadienu un Satversmes pieņemšanas 75.gadadienu.

Deputātus uzrunāja arī kaimiņvalstu amatpersonas

Saeimas svinīgajā sēdē uzrunu teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kā arī Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė), Igaunijas parlamenta prezidents Eiki Nestors (Eiki Nestor) un Islandes parlamenta priekšsēdētājs Einars K. Gudfinsons (Einar K. Guðfinnsson).

Svinīgajai sēdei sekoja svētku koncerts, un tajā muzicēja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris «Latvija» diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī maestro Raimonds Pauls un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, un tajā skanēja latviešu komponistu skaņdarbi.

4.maija koncerts Nacionālajā teātrī
4.maija koncerts Nacionālajā teātrī Foto: TVNET

4.maija Saeimas svinīgajā sēdē bija aicināti piedalīties Valsts prezidents Andris Bērziņš, visi atjaunotās Latvijas Valsts prezidenti, 12. Saeimas deputāti, Augstākās Padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, un visu Saeimas sasaukumu priekšsēdētāji, kā arī Ministru kabineta locekļi un citas Saeimas apstiprinātās amatpersonas.

Tāpat uz svinīgo sēdi tika aicināti ārvalstu diplomātiskais korpuss, Latvijas neatkarības kustības aktīvisti, tradicionālo konfesiju un garīdzniecības pārstāvji, kā arī Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbos iesaistītie glābēji, 5. Jauniešu Saeimas deputāti, kuri būs ieguvuši nākotnes politiķa titulu, un citi.

Dažādi kultūras pasākumi

Valsts svētkos Rīgā notiek plaša kultūras pasākumu programma, tajā skaitā svinīgais pasākums pie Brīvības pieminekļa un kompozīcijas «Ziedu Latvija» veidošana, dienas un vakara koncerts Doma laukumā, sarīkojums ģimenēm ar bērniem «Visi ceļi ved uz Rīgu» Vērmanes dārzā, deju lielkoncerts «Dod man spēku, dod man laiku» Ķīpsalas hallē, tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons kinoteātrī «Splendid Palace», kā arī izstādes un koncerti Rīgas kultūras centros.

Svētku programma Rīgā sākāss ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Domā, bet jau no plkst. 11.00 pie Brīvības pieminekļa iedzīvotāji vēroja Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē finālkonkursu un koncertu. Notika arī tradicionālā svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, varēja vērot dokumentālo filmu un kino hroniku programmu un svētku koncerta ierakstu no Latvijas Nacionālā teātra, kā arī visas dienas garumā ikviens aicināts piedalīties kompozīcijas «Ziedu Latvija» veidošanā.

Vairāk par šodien plānotajiem pasākumiem lasiet TVNET Izklaides un kultūras sadaļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu