Sešu Latvijas iedzīvotāju grupa nevar izbraukt no Nepālas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepālas kalnos patlaban atrodas sešu cilvēku grupa no Latvijas, kuri sūrojas, ka nevarot izbraukt no valsts un ka Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) atsakoties palīdzēt. ĀM pārstāvis Ivars Lasis apliecināja, ka ministrija patiešām saņēmusi zvanus no tūristu radiniekiem un darot visu, lai iespēju robežās palīdzētu pilsoņiem, tomēr jārēķinās, ka Nepālas varasiestāžu prioritāte patlaban ir palīdzība zemestrīcē smagi cietušajiem iedzīvotājiem.

«Mums ir zvani, ka grupa atrodas kalnos un nevar evakuēties. Esam sazinājušies ar šo cilvēku radiniekiem, uzturam kontaktus ar vēstniecību, lai šo jautājumu risinātu kompleksi,» telekanālam LNT vēstīja Lasis. Viņš noraidīja apgalvojumu, ka Latvijas iedzīvotājiem netiekot palīdzēts.

ĀM cenšas viņiem palīdzēt atgriezties

Seši Latvijas pilsoņi vēl joprojām atrodas Nepālā, trešdien Saeimas Ārlietu komisijā norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība»).

Rinkēvičs skaidroja, ka vēstniecība Indijā dara visu iespējamo, lai viņiem palīdzētu atgriezties. Šobrīd minēto sešu pilsoņu atgriešanās Latvijā tiek plānota ap 6.maiju.

«Tuvākajās stundās būs konkrēti risinājumi,» uzsvēra ārlietu ministrs.

«Patlaban jāsaprot, ka visa palīdzība tiek novirzīta zemestrīcē smagi cietušajiem, līdz ar to kalnos esošo tūristu evakuācija kavējas. Tomēr mēs risinām jautājumu par iespēju noīrēt komerctransportu, lai šo grupu varētu izvest. Varētu būt runa par helikoptera īri, tomēr par vēl kādu finansiālu palīdzību netiek lemts,» norādīja Lasis.

Nepālā zemestrīces brīdī atradās vairāk nekā 40 Latvijas iedzīvotāji. «Lielākā daļa turpina ceļojumu, pāris cilvēku jau atgriezušies, bet daļa plāno atgriezties tuvākajās dienās,» sacīja ministrijas pārstāvis.

Tikmēr Nepālā iesprostotie sociālajā tīklā «Facebook» publicējuši dramatisku, izmisuma pilnu situācijas izklāstu no sava skatu punkta: «Mēs esam seši. Mēs esam Latvijas pilsoņi. Mēs esam Nepālā. Pēdējās dienas mums nebija vieglas. Ar mums ir noticis tas, ko lielākā daļa no mums ir tikai redzējusi pa TV. Mēs uz savas ādas esam izjutuši dabas stihijas spēku, piedzīvojot vairākas zemestrīces. Mums ir ļoti paveicies - mēs esam dzīvi un veseli! Bet apkārt mums ir izpostīta zeme un izmisums. Nelieli grūdieni notiek joprojām. Mūsu organizatori, radi, draugi šobrīd dara visu, lai palīdzētu mums izkļūt ārā no šī bīstamā reģiona. Ja jūs skatāties ziņas, jūs noteikti varat iztēloties, cik tas ir sarežģīti.»

«Skumjākais šobrīd ir tas, ka mūsu valsts ir atteikusi mums palīdzību! Mēs Latvijai neesam vajadzīgi! Mēs strādājam mūsu valsts labā, maksājam nodokļus, bet mēs neesam vajadzīgi! Galvenais arguments ir, ka mēs neesam cietuši. Vai tad tajā brīdī, kad skrēju pa lauku un man zem kājām vērās zeme vaļā, man vajadzēja tajā spraugā iekrist, lai Latvijai rūpētu tās seši pilsoņi?» sašutuši ceļotāji.

«Šobrīd mums ir divi varianti, kā tikt galā ar šo situāciju - lūgt palīdzību kādai citai valstij, kurai rūp nelaimē nonākušo cilvēku liktenis, tos evakuējot ar helikopteriem, piemēram, Maskavas alpīnistu klubam, vai pamest drošo zonu un kājām doties lejā uz pārpildīto Luklas lidostu vistīrākajā riska zonā,» sūdzas Nepālas tūristi.

Kā ziņots, Nepālas valdība otrdien izsludinājusi trīs dienu sēras, lai pieminētu vairāk nekā 4000 cilvēku, kas gāja bojā postošajā zemestrīcē nedēļas nogalē.

Tāpat valdība paziņojusi, ka tai ir grūtības tikt galā ar krīzi, jo trūkst resursu. «Šāda mēroga katastrofai mēs neesam sagatavojušies,» sacīja premjerministra vietnieks un iekšlietu ministrs Bamdevs Gautams. «Mums nepietiek resursu, un mums vajadzēs vairāk laika, lai tiktu pie visiem.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu