Krūts vēža ārstēšanai valsts gadā tērē teju desmit miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krūts vēža pacientu ārstēšanai valsts gadā tērē teju desmit miljonus eiro, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Māra Āboliņa.

Saskaņā ar NVD datiem, pērn krūts vēža pacientu ārstēšanai tērēti 9,97 miljoni eiro. Lielāko daļu jeb 5,57 miljoni eiro izlietoti krūts vēža ārstēšanas medikamentu kompensēšanai.

Savukārt 2013.gadā krūts vēža pacientu ārstēšanai tērēti 9,99 miljoni eiro, no kuriem 5,88 miljoni eiro izlietoti zāļu kompensēšanai.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2013.gadā krūts audzējs atklāts 1133 pacientiem, 2012.gadā - 1101 pacientam, 2011.gadā - 1245 pacientiem, bet 2010.gadā - 1089 pacientiem.

Katru gadu no krūts vēža mirst vairāk nekā 400 sieviešu.

Jau ziņots, ka nolūkā veicināt sieviešu informētību par savlaicīgu krūts veselības pārbaužu nepieciešamību Latvijā jau piekto gadu tiek organizēta krūts veselības informatīvā kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!», organizatoru pārstāve Tanita Tamme.

Kampaņu rīko Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība «Vita».

Kampaņa tiek rīkota ar mērķi atgādināt sievietēm par regulārām ikmēneša krūts pašpārbaudēm un aicināt sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kas ir riska grupa ar paaugstinātu krūts vēža risku, izmantot valsts sniegto iespēju bez maksas reizi divos gados veikt krūts izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu