Raidījums: Uz valsts simtgadi, iespējams, gatavo oligarhiem labvēlīgu amnestijas likumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas kuluāros reizē ar prezidenta meklējumiem aktualizēta septiņus gadus veca iecere par amnestiju, kas varētu skart arī vairākus oligarhus, tajā skaitā smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Ar amnestijas ideju pirms septiņiem gadiem pie tā laika prezidenta Valda Zatlera nāca Latvijas Advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs. Likumprojekta sarakstīšanā, iespējams, esot piedalījies arī bijušais ģenerālprokurors Jānis Skrastiņš.

Amnestijas likumprojekts paredz ne tikai atbrīvot no soda jau notiesātas personas, bet arī izbeigt kriminālprocesus par ekonomiskiem noziegumiem, ja vien cilvēks ir balsojis par neatkarību, saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni vai citādi izcēlies valsts priekšā. Likuma autori anotācijā taisnojas, ka saimnieciskiem cilvēkiem nebija pieredzes, organizējot biznesu pārejas periodā no sociālisma uz kapitālismu. Tādēļ, iespējams, šie cilvēki pieļāvuši kļūdas, kuras krimināllikums kvalificē kā noziegumus.

Kā norāda «Nekā personīga», gan toreiz, gan tagad amnestijas likumā būtu ieinteresēti Ventspils mērs Aivars Lembergs, digitālajā lietā apsūdzētie Andrejs Ēķis un Ojārs Rubenis. Tolaik likumu mēģināja virzīt caur prezidentu Valdi Zatleru, kuru oligarhi uzskatīja par savējo.

«Tie, kas nāca, radīja tādu iespaidu, ka viņu ir daudz un ka viņi ir nepatiesi cietuši, bet cīnījušies par Latvijas neatkarību. Un, protams, viegli radīt tādu iespaidu, ja nav faktu. Neviens nesauc uzvārdus, nesauc skaitļus. Un varbūt tas izklausās simpātiski, bet, jo dziļāk es tai problēmā iedziļinājos, jo es īstenībā sapratu, ka tā nav. Ja mēs runājam par Triju Zvaigžņu ordeņa apbalvotajiem, tad, tiklīdz kāds tiek notiesāts, viņam ordenis tiek atņemts, tai pašā nākošajā dienā. Tur bija ļoti daudz pretrunu. Un tieši tas mani darīja uzmanīgu. Un, otrkārt, arī tas atbalsts it kā no reliģiskām organizācijām, it kā no advokātu organizācijām, nu viņš, izrādās, īsti nemaz nebija,» raidījumam atzina Zatlers.

Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norādīja: «Mēs, protams, varam teoretizēt, kādi ir tie nodarījumi. Tā ka droši vien, ka varētu būt cilvēki, kas varētu būt ieinteresēti šādu likumu virzīt, mēģināt arī argumentus atrast tam. Ne velti tāds likums jau ir bijis, tas noteikti tiks izvilkts no atvilktnes. Es nebrīnītos, ja tas tā būtu.»

«Nekā personīga», atsaucoties uz tā rīcībā esošajām ziņām, vēsta, ka amnestija iecerēta uz Latvijas valsts simtgadi 2018.gadā. Ap to laiku, iespējams, būs noslēdzies tiesas process Aivaram Lembergam.

Zatlers gan raidījumam uzsvēra, ka ir vienkārši pārsteigts, ka par tādām baumām vai nodomiem vispār juristi vai politiķi sabiedrībā varētu runāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu