Kultūras ministre: Vārda brīvība ir arī liela atbildība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

UNESCO Pasaules preses brīvības dienai veltītās konferences atklāšanā Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) uzsvēra vārda brīvības ciešo saikni ar mediju un mediju lietotāju atbildību.

«Līdz ar straujo tehnoloģiju attīstību un tās līdzi nesto milzīgo informācijas apjomu ik dienas pārliecināmies, ka mūsu brīvība un mūsu vērtības ir rūpīgi jāsargā un jākopj. Vārda brīvība ir arī liela atbildība. Šī atbildība skar ikvienu - politiķus, iestādes, medijus, sabiedrību, katru no mums, bet sevišķi liela nozīme ir mediju atbildībai,» izteikusies politiķe.

Melbārde uzrunā atsaucās uz notikumiem pirms 25 gadiem, kad, filmējot notikumus barikāžu laikā, gāja bojā operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne. Tāpat ministre minēja vairākus citus piemērus no visas pasaules, kad žurnālisti zaudējuši dzīvību, smagi ievainoti vai atrodas apcietinājumā politisku iemeslu dēļ, jo palikuši uzticīgi patiesībai un turpinājuši atsevišķiem politiķiem vai režīmiem netīkamus pētījumus.

Ministre atzīmēja arī Dziesmu un deju svētku nozīmi Latvijas sabiedrības saliedēšanā un nacionālās identitātes stiprināšanā, kā arī Latvijas neatkarības atjaunošanā. Kā spilgtu cilvēka iekšējās brīvības izpausmes piemēru ministre minēja Baltijas ceļu un «dziesmoto revolūciju», uzsverot, ka dziedāšana ir bijis likumīgs izteiksmes brīvības veids laikā, kad vārda brīvība bija ierobežota vai aizliegta.

Politiķe atgādināja arī visu Eiropas Savienības dalībvalstu kultūras ministru vienoto nostāju vārda brīvības jautājumos 2015.gada janvārī, kad pēc teroristu uzbrukuma žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijai Parīzē Eiropas Savienības dalībvalstu kultūras ministri nāca klajā ar kopīgu paziņojumu vārda un mākslinieciskās izteiksmes brīvības atbalstam.

Šodien kultūras ministre, kura ir arī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas prezidente, tikās ar UNESCO ģenerāldirektori Irinu Bokovu, lai pārrunātu jautājumus, kas skar mediju politiku, sabiedrības integrāciju un starpkultūru dialogu, kā arī UNESCO mantojuma programmu attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu