Perinatālās mirstības audita sistēmu apvienos ar mātes mirstības audita sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Perinatālās mirstības jeb nedzīvi dzimušo un drīz pēc dzemdībām mirušo bērnu īpatsvara audita sistēmu plānots apvienot ar mātes mirstības audita sistēmu, tā nodrošinot rūpīgāku un pārskatāmāku katra gadījuma analīzi.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga, pēc janvārī notikušajām apmācībām perinatālās mirstības audita veikšanā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertu dalību ir sperti vairāki nozīmīgi soļi vienotas sistēmas izveidošanai.

Pēc ekspertu analīzes kā viena no biežākajiem perinatālās mirstības iemesliem noteikta augļa augšanas aizture.

Sadarbībā ar PVO ekspertiem un Slimību profilakses un kontroles centru ir uzlabota gravidogramma - augļa augšanas parametru fiksēšanas veidlapa medicīniskajā dokumentācijā un izmainīta grūtniecības laika fiksēšanas kārtība medicīniskajā dokumentācijā, pastāstīja Rezeberga.

Ar izmaiņām esot iepazīstināti Latvijas ginekologi profesionālās asociācijas sēdē, un, lai gan izmaiņas medicīniskajā dokumentācijā vēl jāapstiprina, Ministru kabinetam veicot grozījumus noteikumos, ginekologi jau sākuši veidlapu lietošanu.

Savukārt pati perinatālās mirstības audita sistēmas izstrāde patlaban esot procesā un norisinoties organizatoriskās kārtības saskaņošana Veselības ministrijā.

Tiek aprobētas arī perinatālās mirstības analīzes anketas, ko ir izstrādājuši Dzemdību nama un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti, informēja Rezeberga.

Jau ziņots, ka Latvijā plānots ieviest vienotu audita sistēmu perinatālās mirstības analīzei, lai veidotu izpratni par iemesliem un mēģinātu novērst potenciāli novēršamus bērnu nāves gadījumus, medijiem janvāra beigās pavēstīja Rezeberga.

Lai gan statistikas dati liecina, ka Latvijā perinatālās mirstības rādītāji pēdējos gados uzlabojušies, mirušo bērnu skaits Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā un augstākais Baltijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu