Lietuvas parlamenta spīkere: aizvien vairāk apzināmies brīvības vērtību; mums jābūt modriem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd aizvien vairāk apzināmies brīvības vērtību, un mums ir jābūt modriem, pirmdien 4.maija Saeimas svinīgajā sēdē Rīgā, kas risinājās Nacionālajā teātrī, sacīja Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė).

«Mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos aizvien vairāk apzināmies brīvības vērtību. Mums jābūt modriem. Mēs nedrīkstam aizmirst, ka, atgūstot neatkarību, apņēmāmies to saglabāt un, ja nepieciešams, aizstāvēt,» viņa teica.

Graužiniene pauda, ka šodien tiek atzīmēta īpaša diena, kad pirms 25 gadiem tika parakstīts nozīmīgs dokuments – deklarācija «Par Latvijas Neatkarības atjaunošanu», kas būtiski mainīja tautas un valsts vēsturi. Tie kuri personiski piedzīvoja šā nozīmīgā lēmuma pieņemšanu, vislabāk saprotot neparasto sajūtu, kas valdīja tobrīd un «joprojām mājo jūsu sirdīs». To piedzīvoja arī Lietuva.

«Mēs uz neatkarību gājām kopā, sadevušies rokās Baltijas ceļā. Mūsu kopīgajām brīvības alkām nebija robežu. Visas trīs Baltijas valstis bija kā māsas, kas visai pasaulei apliecināja visskaistāko savstarpējo sapratni, solidaritāti un vienotību; un mūsu valstu izcīnītā neatkarība spēcīgi iedvesmoja arī citas valstis atbrīvoties no padomju jūga,» sacīja Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja.

«Priecāsimies, ka jau gadsimta ceturksni Latvijai un Lietuvai ir bijuši cēli mērķi, priecāsimies par to pašapziņu un atvērtību pasaulei!» viņa turpināja.

Graužiniene Lietuvas tautas un savā vārdā sirsnīgi sveica Latviju nozīmīgajā dienā un vēlēja panākumus brīvības ceļā. Viņa apliecināja, ka Lietuva arī turpmāk būs ne vien «jūsu tuvākais kaimiņš, bet arī uzticams draugs un līdzgaitnieks šajā ceļā».

Pirms 25 gadiem 1990.gada 4.maijā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu», ar kuru atjaunoja 1922.gadā pieņemto Satversmi.

Par godu šai dienai pirmdien notika 12.Saeimas svinīgā sēde un svētku koncerts Nacionālajā teātrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu