Islandes parlamenta priekšsēdētājs: Latvija 25 gadu laikā panākusi ievērojamu progresu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija 25 gadu laikā ir panākusi ievērojamu progresu, pirmdien 4.maija Saeimas svinīgajā sēdē Rīgā, kas risinājās Nacionālajā teātrī, uzrunā pauda Islandes parlamenta priekšsēdētājs Einars K.Gudfinsons (Einar K.Guðfinnsson).

Pēc viņa vārdiem, pateicoties savām stingrajām vēsturiskajām un kultūras saknēm, kā arī savas tautas nelokāmajai gribai un apņēmībai, Latvija ir kļuvusi par ekonomiskās un sociālās attīstības paraugu.

«Šobrīd Latvija un tās kaimiņvalstis jau ir neatņemama Ziemeļvalstu un Baltijas valstu saimes daļa. Tāpat jūs esat pilntiesīgas Eiroatlantiskās alianses, ES un eirozonas, kā arī citu nozīmīgu starptautisku organizāciju dalībvalstis. Ar savu smago darbu un izturību jūs rādāt piemēru tam, kā atjaunot ekonomiku pēc krīzes,» viņš minēja.

Islande bija pirmā valsts, kas atzina Latvija neatkarību.

«Es uzmanīgi sekoju līdzi notikumiem, kas risinājās pirms 25 gadiem, un esmu lepns par to, ka arī mana valsts palīdzēja Latvijai atgūt savu likumīgo vietu suverēno un demokrātisko valstu saimē. Tas nemaz nebija pašsaprotami, ka tāda neliela valsts kā Islande uzņēmās iniciatīvu starptautiskajā politikā un pirmā atzina jūsu īsteno statusu. Pateicoties premjerministra Dāvida Odsona valdībai un ārlietu ministra Jona Baldvina Hanibalsona stingrajai nostājai, mūsu mazā valsts kļuva par morālo līderi. Domāju, ka tā ir vērtīga mācība visām mazajām valstīm,» sacīja Gudfinsons.

Svinīgajā Saeimas sēdē Rīgā pirmdien uzrunu sacīja arī Igaunijas un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāji, kā arī ASV Senāta priekšsēdētāja, kas apsveikumu nolasīja latviešu valodā.

Pirms 25 gadiem 1990.gada 4.maijā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu», ar kuru atjaunoja 1922.gadā pieņemto Satversmi. Par godu šai dienai pirmdien notika 12.Saeimas svinīgā sēde un svētku koncerts Nacionālajā teātrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu