Latvija noslīd uz 40.vietu mātēm labvēlīgāko valstu reitingā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Rachel Wilder

Latvija ir 40.labvēlīgākā valsts pasaulē, kur dzīvot mātēm un audzināt savus bērnus, bet pērn tā šai ziņā bija 34.vietā, liecina starptautiskās organizācijas «Glābiet bērnus» («Save the Children») izveidots indekss par 179 pasaules valstīm, kuru iedzīvotāju skaits pārsniedz 250 tūkstošus. Latvija šajā indeksā turpina jūtami atpalikt no abām pārējām Baltijas valstīm, jo Igaunija ierindota 27.vietā, bet Lietuva ir 28.vietā.

Pērn Latvija bija 34.vietā, Igaunija atradās 23.vietā, bet Lietuva ar Čehiju dalīja 24./25.vietu.

Londonā bāzētā organizācija «Glābiet bērnus» jau 16.gadu neilgi pirms Mātes dienas, kas tiek atzīmēta maija otrajā svētdienā, publisko indeksu, kurā apkopo dažādus rādītājus, kas ietekmē apstākļus, kādos mātēm jāaudzina savi bērni, piemēram, māšu un bērnu veselības stāvoklis, izglītība, ienākumi un sieviešu statuss.

Vislabvēlīgākie apstākļi bērnu audzināšanai ir Norvēģijā, bet pērn pirmo vietu šajā reitingā ieņēma Somija.

Ziemeļvalstis jau vairākus gadus ir mātēm labvēlīgāko valstu indeksa augšgalā.

Mātēm labvēlīgāko valstu sarakstā šogad Norvēģijai seko Somija, Islande, Dānija, Zviedrija, Nīderlande, Spānija, Vācija, Austrālija un Beļģija.

ASV ierindojas 33.vietā, bet pērn bija 31.vietā. «Glābiet bērnus» norādīja, ka

ASV sievietēm risks mirt ar grūtniecību vai dzemdībām saistītu komplikāciju dēļ ir 1:1800, kas ir lielākais attīstīto valstu vidū.

Sievietēm Polijā šis risks ir vairāk nekā 10 reizes mazāks nekā ASV.

Francija un Lielbritānija ieņem attiecīgi 23. un 24.vietu, atpaliekot no Kanādas, kura ir 20.vietā.

Baltkrievija šajā reitingā ir 25.vietā, Polija ieņem 28.vietu, Japāna ieņem 32.vietu, Krievija - 56.vietu, bet Ķīna - 61.vietu.

Šogad tāpat kā pērn par visnelabvēlīgāko vietu mātēm pasaulē atzīta Somālija, kas tikai nedaudz atpaliek no Kongo Demokrātiskās Republikas, un šīs valstis ir attiecīgi 179. un 178.vietā. Reitinga 177.pozīcijā ir Centrālāfrikas Republika, 176. - Mali, bet 175. - Nigēra.

Pirms četriem gadiem sliktākā valsts, kur dzīvot mātēm, bija Afganistāna, kas tagad atrodas 152.vietā, jo ir samazināts mātes un bērna mirstības rādītājs.

Sīrija, kas 2011.gadā bija 65.vietā, šogad ir 111.vietā, jo bruņotā konflikta rezultātā ir sabrukusi funkcionējoša veselības aprūpes sistēma, un pastāv draudi, ka attīstība atkritīs atpakaļ par vairākām desmitgadēm.

«Glābiet bērnus» aplūkoja arī zīdaiņu mirstību 24 turīgākajās valstu galvaspilsētās. No tām Vašingtonā zīdaiņu mirstība bija visaugstākā - 7,9 nāves gadījumi uz tūkstoti, bet Stokholmā un Oslo tā bija divi vai mazāk nāves gadījumu uz tūkstoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu