Straujuma: Latvijai, iespējams, nāksies uzņemt bēgļus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

Pagaidām nav skaidri zināms, kā Latvija piedāvās risināt jautājumu par patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotām, tomēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) neizslēdz, ka Latvijai arī nāksies uzņemt bēgļus.

Šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» Straujuma stāstīja, ka Latvija sagatavos savus priekšlikumus gaidāmajai Eiropas Savienības (ES) Iekšlietu ministru padomes sēdei, kurā tiks lemts par kvotām.

«Tomēr vēlos uzsvērt, ka kvotu noteikšana katrai dalībvalstij ir pēc brīvprātības principa, bet ir skaidrs, ka mums šajā jautājumā ir jāsolidarizējas ar pārējām ES dalībvalstīm,» sacīja Straujuma.

Tomēr uz jautājumu, vai Latvijai būs jāuzņem bēgļi, Straujuma atbildēja apstiprinoši, lai gan piebilda, ka diskusija par šiem jautājumiem vēl nav sākusies, tāpēc runāt par kādu konkrētu cilvēku skaitu nevar.

Jau ziņots, ka jautājums par patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotām ir tikai daļa no nepieciešamā risinājuma, uzskata bijušais ārlietu un aizsardzības ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Pabriks skaidroja, ka, runājot par kvotu sadali starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, ir jāņem vērā konkrēti un skaidri kritēriji. Viņš norādīja, ka pašlaik starp iespējamiem kritērijiem izskan valsts teritorijas lielums, kā arī valsts ekonomiskā attīstība.

«Mums Latvijā teritorija ir ļoti liela, mēs varētu uzreiz uzņemt pusmiljonu patvēruma meklētāju vai vismaz 100 000. Tomēr ir jāatceras par to, ka valsts ekonomiskā attīstība to ciparu uzreiz samazina,» norādīja Pabriks, atkārtoti piebilstot, ka runas par kvotām ir tikai daļa no risinājuma.

«Tāpat mums ir jāņem vērā arī mūsu vēsturiskie apstākļi,» uzskata deputāts. «Mums ir 30% imigrantu, pirmās un otrās paaudzes, kas ienāca padomju laikā. Mums arī ir ciets dokuments, kas šiem cilvēkiem ir arī rādāms - tā ir 1987.gada rezolūcija par piespiedu migrāciju un integrācijas problēmām Baltijā. Tā ir rezolūcija, kuru pieņēma Strasbūrā vēl pirms mūsu neatkarības atjaunošanas,» piebilda politiķis.

Pabriks pauda uzskatu, ja tiktu ņemti vērā arī šāda veida kritēriji, Latvijai būtu jāuzņem ļoti maza patvēruma meklētāju daļa.

Kā ziņots, EP balsoja par rezolūciju, kurā cita starpā tiek aicināts dalībvalstīm ieviest saistošas ieceļojušo patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotas. Arī Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers EP debatēs pavēstīja, ka EK ierosinās visā ES noteikt bēgļu kvotas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu