Saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir trešā augstākā ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saslimstībā ar tuberkulozi Latvija ir trešajā vietā Eiropas Savienībā (ES), un mūs apsteidz tikai Lietuva un Rumānija, šodien Saeimas deputātiem komisijas sēdē norādīja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Alvils Krams.

Lai mazinātu saslimšanu, iekārtas tuberkulozes diagnosticēšanai nepieciešamas arī citās Latvijas pilsētās, ne tikai Rīgā, skaidroja Krams.

Viņš stāstīja, ka šobrīd pārbaudīt, vai cilvēkam ir tuberkuloze, var Tuberkulozes un plaušu slimību centrā, kā arī Latvijas Infektoloģijas centrā. Tomēr pārbaudes būtu jāveic arī «perifērijā», pārliecināts ir Krams.

Viņš norādīja, ka pārbaudes jāveic arī Liepājā, Daugavpilī un citās lielajās pilsētās, kā arī Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kur nokļūst riska pacienti.

Ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) palīdzību varētu iekārtas iegādāties divas reizes lētāk, bet reaktīvus - četras reizes lētāk, stāstīja Krams. Tomēr šobrīd to nav iespējams izdarīt, jo, lai iegādātos aprīkojumu, nepieciešams veikt iepirkumu. Lai aprīkojumu iepirktu ar PVO palīdzību, nepieciešams noteikt, ka to var iegādāties bez konkursa izsludināšanas.

Krams arī stāstīja, ka tuberkulozes apkarošanai nepieciešama programma, «vadītājs», kā arī finansējums. 2013.gadā tika izstrādāts tuberkulozes apkarošanas plāns 2013.-2015. gadam, tomēr tas balstījies tikai uz ārstu entuziasmu.

Tāpat viņš izteica nožēlu, ka valsts atbildīgās institūcijas pārāk maz ieklausās pašmāju speciālistu teiktajā un gaida ārvalstu ekspertu viedokļus.

Deputātus arī interesēja, kā attīstīsies Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, jo to plānots pārvietot no tā pašreizējās atrašanās vietas Upeslejās, Stopiņu novadā, uz citu vietu. Iespējams, ka centrs tiks pārcelts uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāru «Linezers». Kā norādīja klātesošie Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas pārstāvji, arī «Linezera» telpas ir sliktā stāvoklī, un tās ir jāremontē.

Kā atzina deputāts Romualds Ražuks (V), nav saprotams, kāpēc centrs jāpārvieto no telpām, kuras sākotnēji ir celtas tuberkulozes slimnieku ārstēšanai. Viņš gan arī norādīja, ka remontdarbi būtu jāveic abās vietās.

Tāpat deputāti solīja sagatavot priekšlikumus, lai diagnostikai nepieciešamo aprīkojumu varētu iegādāties sadarbībā ar PVO, kā arī sekot līdzi centra telpu jautājuma tālākajai attīstībai.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā reģistrēta zemākā saslimstība ar tuberkulozi pēdējā 21 gada laikā, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Anete Jansone.

Viņa stāstīja, ka pērn sasniegta zemākā reģistrētā saslimstība ar tuberkulozi kopš 1993.gada. Kaut arī saslimstība pēdējo gadu laikā ir bijusi mainīga, jaunākie SPKC dati apliecina, ka pozitīvā tendence, kura sākusies Latvijā 2002.gadā, joprojām turpinās un saslimstība ar tuberkulozi turpina samazināties.

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu saslimstība ar tuberkulozi ir samazinājusies par 6%, kas atbilst kopējai tendencei Eiropas valstīs. Samazinājies arī saslimšanas gadījumu skaits bērnu un pusaudžu vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu