Viskvalitatīvāk strādā ārsti Vidzemē, vismazāk - Rīgā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālais veselības dienests (NVD) veicis 1302 tādu ģimenes ārstu pērnā gada darba novērtēšanu, kuri sniedza valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, aģentūru LETA informēja NVD pārstāve Māra Āboliņa.

Tika vērtēti vairāki ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji, kā profilakses īstenošana, bērnu aprūpe, hronisko pacientu aprūpe, praksē reģistrēto pacientu dalība valsts organizētajās vēža agrīnās diagnostikas pārbaudēs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu skaits pie ģimenes ārsta pacientiem, ja izsaukuma rezultātā pacients nav ticis ievietots slimnīcā, kā arī ģimenes ārsta veikto manipulāciju daudzveidība.

Kā liecina pārbaužu rezultāti, salīdzinot ar 2013.gada novērtējumu, pagājušajā gadā kopumā sasniegti augstāki rezultāti.

Par 19% pieaudzis to ārstu skaits, kuri izpildījuši vairāk nekā piecus no 13 kritērijiem. Šādu ārstu 2014.gada vērtējumā visvairāk ir Vidzemē - 54%, vismazāk Rīgā - 23%, bet vidējais rādītājs valstī bijis 34%.

Tāpat mazāk kļuvis to ģimenes ārstu, kuriem nav bijis pa spēkam izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju - 2013.gadā to bija 4,2%, bet 2014.gadā tādu bija vairs tikai 2,6%.

Labākos pagājušajā gada darba kvalitātes rezultātus valstī sasniegušas ģimenes ārstes Inese Lejniece no Pļaviņām un Vietalvas, Aina Braķe no Ērgļiem un Modrīte Silavniece no Balviem.

Kā stāstīja Āboliņa, ģimenes ārstiem ir nosūtīti novērtēšanas rezultāti un pārskaitīti maksājumi par gada darba kvalitāti. Maksājuma apmērs ir atkarīgs no izpildīto kvalitātes kritēriju skaita un ģimenes ārsta praksē reģistrēto pacientu skaita.

18 ģimenes ārsti saņēmuši gada kvalitātes maksājumu, kas pārsniedz 1600 eiro. Vidējais maksājuma apmērs valstī ir 520 eiro.

NVD pārstāve skaidro, ka ikgadējais kvalitātes maksājums ir daļa no kopējā finansējuma, kuru ģimenes ārsti saņem no valsts prakses darbības nodrošināšanai un valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai.

Kvalitātes kritēriji ieviesti, lai pilnveidotu ģimenes ārstu prakšu darbu, kā arī motivētu ārstus aktīvāk iesaistīties pacientu profilaksē un aprūpē.

Kā norāda veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), «sadarbībā ar Ģimenes ārstu asociāciju, pilnveidosim šos kvalitātes kritērijus, lai celtu primārās veselības aprūpes līmeni. To var panākt, palielinot samaksu ģimenes ārstiem, kuri strādā kvalitatīvāk».

Ģimenes ārstu novērtēšanas kritēriji pirmo reizi tika ieviesti 2013.gadā. Pērn septiņiem kvalitātes kritērijiem tika mainīti vērtēšanas nosacījumi, lai tos tuvinātu reālai ģimenes ārstu darbībai praksēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu