Drošības policija varētu rosināt bargākus sodus viltus draudu zvanu veicējiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Drošības policija (DP) varētu rosināt bargākus sodus par viltus draudu zvanu veikšanu, pastāstīja DP priekšnieka vietnieks, DP Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis.

Leitietis uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti liela «nemode» veikt viltus draudu zvanus. Tomēr vismodrākajiem transporta sistēmas objektiem, tostarp lidostai un dzelzceļa stacijām, jāreaģē uz katru no šiem zvaniem, it kā tas varētu būt īsts apdraudējums.

«Viens no apspriežamajiem jautājumiem ES ir tieši viltus zvani.

Ja salīdzina ES un ASV, tad viņi viltus zvanus par terorisma draudiem uzskata un pielīdzina terorismam.

Mums likumdošana ir lojālāka un maigāka, taču ir domas, ka vajadzētu pastiprināt kriminālatbildību par šādu draudu zvanu, ja tas nodara kaitējumu gan objekta darbībai, gan rada finansiālus zaudējumus,» uzsvēra Leitietis.

Šobrīd Latvijas likumsargi par to diskutējot un uzklausīšot ārzemju kolēģu pieredzi. «Ja mēs izlemsim, ka mūsu likumdošana ir nepietiekama šajā jomā, tad jebkurā gadījumā sniegsim priekšlikumus likumdevējam un iniciēsim kādus striktākus soda mērus par šīm darbībām,» piebilda DP Pretterorisma centra vadītājs.

Šobrīd Krimināllikums par apzināti nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises novietošanu iestādes, uzņēmuma vai cita objekta ārpusē paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu (ne ilgāku par trim mēnešiem) vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka Rīgā šodien un rīt notiek Eiropas Savienības (ES), ASV, Kanādas kritiskās infrastruktūras aizsardzības ekspertu sanāksme, kurā piedalīsies ES dalībvalstu atbildīgās amatpersonas kritiskās infrastruktūras aizsardzības jomā, kā arī pārstāvji no ASV Iekšējās drošības departamenta un Kanādas Sabiedriskās drošības departamenta.

Eksperti diskutēs par kritiskās infrastruktūras ietekmi uz valsts iekšējo drošību, kā arī starptautiskās sadarbības uzlabošanu. Sanāksmes mērķis ir apmainīties ar informāciju un pārņemt labāko praksi no citām valstīm kritiskās infrastruktūras aizsardzības jomā.

Kritiskā infrastruktūra ir ēkas, fiziskas iekārtas un informācijas tehnoloģijas, tīkli, pakalpojumi un līdzekļi, kas gadījumā, ja tie tiek iznīcināti vai ja to darbība tiek pārtraukta, var nopietni kaitēt iedzīvotāju veselībai, valsts drošībai un labklājībai.

Jautājums par viltus draudu zvanu veicēju nodarīto kaitējumu īpaši aktualizējās pēc tam, kad 27.aprīlī saņemts zvans par viltus spridzekli lidostā «Rīga». Toreiz lidostas darbība tika apturēta. Kopumā ārkārtas situācija Rīgas lidostā 27.aprīlī ietekmēja vairāk nekā 40 reisus - gan ielidojošos, gan izlidojošos.

Valsts policija aizdomās par zvana izdarīšanu aizturējusi 1981.gadā dzimušu agrāk policijas redzeslokā nonākušu rīdzinieku. Viņš bija nonācis policijas redzeslokā gan par zādzībām, gan narkotiku noziegumiem.

Valsts policija norādījusi, ka motīvi katrā viltus zvana draudu gadījumā ir visdažādākie - gan no alkohola lietošanas, gan vienkārši pasmieties par policiju vai izjokot citus. Tāpat ir gadījumi, kad zvana psihiski nelīdzsvarotas personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu