Nepālā palīdzības bāzes nometnē darbojas trīs brīvprātīgie no Latvijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs Nepālā dzīvojošie latvieši sadarbībā ar nevalstisko organizāciju «KarmaFlights.org» joprojām turpina sniegt palīdzību zemestrīcē cietušajiem. Pašlaik zemestrīces skartajā apkaimē ir izveidota bāzes nometne palīdzības koordinēšanai.

Kā informēja viena no aktīvistiem Lauma Kalēja, «KarmaFlights.org» noorganizējusi bāzes nometni zemestrīces skartajā reģionā, kurā tiek koordinēta palīdzības sniegšana upuriem. Pēc Kalējas vārdiem, bāzes nometnē ir liels progress, viss darbojas sistematizēti un kvalitatīvi. Vienīgajā nesagruvušajā ēkā apkaimē - baznīcā - ir iekārtota pārtikas noliktava. Visa cilvēkiem sniegtā palīdzība tiekot uzskaitīta, lai novērstu atkārtošanos un sniegtu palīdzību pēc iespējas vairāk iedzīvotājiem. Tāpat nometnē izveidots pagaidu medpunkts ar profesionālu mediķu komandu. Netālu iekārtots arī helikopteru nosēšanās laukums. Izveidota dabiska siltā ūdens duša un tualete, kā arī virtuve.

Kalēja arī pastāstīja, ka nesen brīvprātīgo komandu papildinājuši vairāki profesionāli alpīnisti, kuri īpaši trenējušies cilvēku meklēšanā un glābšanā kalnos. Zemestrīces laikā grupa bija devusies Everesta reģiona ekspedīcijā, šķērsojot aizsnigušu plaisu, kāpēji iegruva, paliekot karājoties sasaitē. Visi izglābušies un pašlaik turpina vizīti Nepālā, palīdzot operatīvi rīkoties glābšanas grupām.

Aktīvisti arī mēģina apzināt reģionus, kur palīdzība vēl nav sniegta vai nepieciešama nekavējoties. Tamdēļ ir izveidots lielisks tiešsaistes rīks «http://kathmandulivinglabs.org/earthquake/main»,kas cilvēkiem dod iespēju sūtīt situācijas aprakstus ciematos, kuros tie ir bijuši vai dzīvo. Palīdzēt gribētāju ir daudz, lielākoties nelielas cilvēku grupas vai nevalstiskās organizācijas, stāsta Kalēja.

Kalēja arī pastāstīja, ka bāzes izveidotāji saņēmuši zvanu no britu armijas virsnieka, kurš interesējies par nometnes izmantošanu kā savas armijas bāzes/izejas nometni.

Latvieši - Kārlis Jaunpetrovičs un Lauris Melkers - katru dienu dodas uz nometni, zemestrīces epicentru, lai cietušajiem nogādātu medicīnisko un sociālo palīdzību, stāsta Kalēja. Tikmēr viņa pati palīdz komandai pilsētā, koordinējot palīdzību no malas, tāpat sniedzot informāciju Latvijas medijiem par notiekošo Nepālā un bāzes nometnē.

Kalēja aprakstījusi arī kādu notikumu, kas ataino Nepālā notiekošo. 4.maija rītā plkst.4.30 naktsmieru pārtraucis vīriešu bariņš, pašdarinātās nestuvēs atnesot sāpēs sarāvušos sievieti. Nestuves bija darinātas no organizācijas ziedotās nojumes. Vīrieši ceļā atradušies visu nakti, piecu stundu garumā. Pēc neveiksmīgām dzemdībām bērniņš bija miris sievietes ķermenī. Bija nepieciešama operācija, sieviete bijusi lielās sāpēs un nāves briesmās. Nometnē esošie ārsti reaģēja, un ar Britu nometnes un Eiropas Savienības palīdzības centra palīdzību tika izīrēts Indijas armijas helikopters un sieviete nogādāta slimnīcā. Pašlaik viņas veselības stāvoklis esot stabils.

Līdzīgi kādā gadījumā vīrietis, nākot uz nometni pēc palīdzības, uz muguras līdzi bija atnesis savu ievainoto sievu. Zemestrīces laikā sieviete bija kritusi no otrā stāva balkona uz krūtīm, iegūstot smagus miesas bojājumus.

LETA jau ziņoja, ka trīs Nepālā dzīvojoši latvieši brīvprātīgo kārtā devušies uz zemestrīces skarto reģionu, lai palīdzētu cietušajiem.

Nepālā pašlaik atrodas paraplāna pilots Jaunpetrovičs, gumijlēkšanas instruktors Melkers un brīvprātīgā darbiniece Kalēja. Jaunieši aģentūru LETA informēja, ka dzīvo Pokharā - pilsētā 100 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra. Viņi skaidro, ka kopējā situācija reģionā ir neapskaužama, un aicina ziedot līdzekļus palīdzības sniegšanai upuriem vietnē «http://thecloudbasefoundation.org/site/donate/».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu