Zaļā partija Valsts prezidenta amatam izvirza aizsardzības ministru Vējoni

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Zaļā partija (LZP) šodien valdes sēdē vienojās kā Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīt aizsardzības ministru un partijas līdzpriekšsēdētāju Raimondu Vējoni.

LZP ietilpst Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS), un ZZS 11.maijā valdes un frakcijas kopsēdē lems par kopīga Valsts prezidenta kandidāta izvirzīšanu. Kā šodien aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, ZZS, izvirzot savu Valsts prezidenta kandidātu, izvēlēsies starp Vējoņa un Liepājas domes priekšsēdētāja Ulda Seska kandidatūrām.

LZP valdes loceklis Ingmārs Līdaka norādīja, ka Vējoni pazīst praktiski katrā novadā un mērķis ir, lai Vējonis ievēlēšanas gadījumā kļūtu par visas tautas prezidentu. Līdaka pauda pārliecību, ka arī ZZS nolems par Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīt Vējoni. LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars apliecināja, ka LZP valde vienprātīgi vienojusies par atbalstu Vējoņa kandidatūrai.

Vējonim ir paredzēts piektdien, 8.maijā, piedalīties Liepājas partijas (LP) valdes sēdē, lai pēc viņa uzklausīšanas LP varētu līdz 11.maijam pieņemt «tādu vai citādu» lēmumu jautājumā par Valsts prezidenta kandidātu. Kā jau uzsvērts, otrs LZP virzītais kandidāts Sesks pārstāv LP.

Jau vēstīts, ka Vējonis būtu atbilstošs pretendents Valsts prezidenta amatam savas ilglaicīgās pieredzes dēļ valdībā un starptautiskajā jomā, uzskata aptaujātie LZP Saeimas deputāti.

Saeimas deputāts, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) norādīja, ka Vējonis, kurš publiski nosaukts kā potenciālais Valsts prezidenta amata kandidāts, ir ļoti pieredzējis politiķis ar ilglaicīgu darba pieredzi, ieņemot vairāku jomu ministru amatus. To uzsvēra arī vairāki citi parlamentārieši - Artis Rasmanis (ZZS), Jānis Trupovnieks (ZZS), Ingmārs Līdaka (ZZS) un Kārlis Seržants (ZZS). Trupovnieks atzina, ka Vējonis sevi labi parādījis kā ilgstošs politiskais darbinieks, gan ieņemot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, gan pildot aizsardzības ministra pienākumus.

Taujāti par Vējoņa starptautisko pieredzi, Belēvičs, Trupovnieks un Seržants uzsvēra politiķa darbu, vadot Baltijas Asambleju un strādājot vairākās starptautiskās parlamentāriešu organizācijās. Rasmanis un citi parlamentārieši vērsa uzmanību, ka potenciālais kandidāts attiecīgo pieredzi guvis arī aizsardzības ministra amatā, tostarp veidojot sakarus NATO.

Līdaka un Belēvičs arī norādīja, ka Vējonis ir ticis ievēlēts Saeimas deputāta amatā, kas liecina par saņemto tautas uzticību. Tāpat esot jāņem vērā politiķa gūtā ilglaicīgā pieredze LZP līdzpriekšsēdētāja amatā.

Brigmanis: ZZS šobrīd ir divi prezidenta amata kandidāti - Vējonis un Sesks

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) šobrīd ir divi Valsts prezidenta amata kandidāti - aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Liepājas mērs Uldis Sesks, aģentūrai BNS pastāstīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš norādīja, ka abas kandidatūras pašlaik partiju savienībā tiek izskatītas formāli, savukārt lēmums par to, kuru no abiem virzīt apspriešanai abām pārējām koalīcijas partijām, tiks pieņemts pirmdien, 11.maijā.

Par savu prezidenta kandidātu trešdien valdes sēdē lēma ZZS ietilpstošā Latvijas Zaļā partija (LZP), kura oficiāli izvirzīja partijas līdzpriekšsēdētāju, aizsardzības ministru Vējoni.

Liepājas mērs Uldis Sesks sarunā ar aģentūru BNS atzina, ka kļūšana par Valsts prezidentu nav viņa pārdomāts mērķis. Sesks atklāja, ka viņu prezidenta amatam virza ZZS ietilpstošā Liepājas partija un viņš nolēmis tam piekrist. Liepājas mērs paskaidroja, ka, kļūstot par Valsts prezidentu, viņš savu darbību vērstu uz to, lai veicinātu reģionu attīstību.

Runājot par Vējoņa kandidatūru prezidenta amatam, Sesks norādīja, ka aizsardzības ministram ir lielāka pieredze valsts drošības jautājumos, savukārt viņam - reģionālajos. Kopumā Sesks tomēr atturējās vērtēt, kuram no abiem ZZS prezidenta amata kandidātiem ir lielākas izredzes ieņemt šo amatu. Liepājas mērs arī pastāstīja, ka viņam ir iecerēta tikšanās ar LZP pārstāvjiem un arī ar Vējoni.

Oficiāla Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana sāksies 19.maijā. Valsts prezidentu slēgtā balsojumā vēlēs 12.Saeima.

«Vienotība» apspriešanai pārējām koalīcijas partijām varētu piedāvāt eiroparlamentārieti un partijas biedru Arti Pabriku.

Trešais valdību veidojošais partneris - NA - paudis, ka Valsts prezidenta amatā redzētu Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu, tomēr oficiāli viņu nav izvirzījis. Levitam nav visas koalīcijas atbalsta.

Parlamentā opozīcijā esošā partija «No sirds Latvijai» prezidenta amatam virzīs savu pārstāvi Saeimas deputātu Gunāru Kūtri, savukārt Latvijas Reģionu apvienība - partijas līderi Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli zināms, ka lielākajai opozīcijas partijai «Saskaņa» sava prezidenta amata kandidāta nebūs, tomēr politiskais spēks varētu vienoties ar citām partijām, lai ar kopīgām balsīm ievēlētu Valsts prezidentu.

Kā ziņots, Vējonis ir gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, 5.maijā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» apstiprināja ministrs.

Jau vēstīts, ka valdošās koalīcijas partneri par Vējoņa kandidatūru Valsts prezidenta amatam lems, ja ZZS viņu oficiāli izvirzīs, tomēr pagaidām būtisku iebildumu pret šo kandidātu neesot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu