Plāno pārvietot Tuberkulozes un plaušu slimību centru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas Austrumu slimnīca, kuras sastāvā darbojas Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, apsver iespēju tuberkulozes ārstēšanu pārcelt uz slimnīcas Linezers telpām, raksta «Neatkarīgā».

Plaušu slimību ārsti par ieceri ir skeptiski, apgalvojot, ka neesot pret pārmaiņām, taču vēloties, lai tās nenotiktu tikai ķeksīša dēļ, vienkārši pārceļot mediķus no vienām pēc remonta kliedzošām telpām uz citām neremontētām un nepielāgotām tuberkulozes ārstēšanai.

Tuberkulozes ārstēšanas slimnīcas jau piedzīvojušas vairākas reformas - savulaik centru reformēja, pievienojot Rīgas Austrumu slimnīcai, pērn rudenī slēdza centra filiāli «Ceplīši» Tīnūžos, kur ārstējās tie pacienti, kuriem piemērota piespiedu ārstēšana no tuberkulozes. Tagad šie pacienti ārstējas centra pašreizējā galvenajā novietnē Upeslejās Stopiņu novadā. Paliatīvo pacientu aprūpe pārcelta uz Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu. Pārmaiņas skārušas arī tuberkulozes pacientu ambulatoro aprūpi Rīgā - nodaļa pērn pārcelta uz slimnīcu «Biķernieki». Tagad uz jaunu mājvietu, visticamāk, būs jāpārceļas arī visam Tuberkulozes un plaušu slimību centram, jo, risinot jautājumu par lietderīgu ēku izmantošanu Rīgas Austrumu slimnīcā, izskanējusi ideja tuberkulozi pārcelt uz Linezeru.

Rīgas Austrumu slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova pastāstījusi, ka valde nav pieņēmusi lēmumu par centra pārcelšanu: «Lai optimizētu slimnīcas iekšējos resursus, ir pieņemts lēmums pagaidām veikt tikai aprēķinus par iespējamo centra pārcelšanu uz Linezeru, kur savukārt telpas plānots atbrīvot līdz rudenim. Aprēķini ļaus izvērtēt, kāds scenārijs slimnīcai ir ekonomiski izdevīgāks, un tikai pēc tam tiks pieņemts konkrēts lēmums.»

Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas pārstāvji, slimnīcas ārsti Alvils Krams, Andra Cīrule un Iveta Ozere atzīst, ka pašreizējās telpas esot sliktā stāvoklī. Kopš 1971.gadā tuberkulozes slimnīca tika uzcelta, kapitālā remonta nav bijis, un apstākļi ir katastrofāli gan pacientiem, gan ārstiem. Mediķi bažījas, vai pārcelšanās nenotiks tikai ēku apsaimniekošanas ekonomijas dēļ, lai nav jāuztur divas lielas ēkas, nenodrošinot atbilstošu telpu rekonstrukciju, piemērošanu tuberkulozes ārstēšanas prasībām. «Tie ir visai skarbi noteikumi, jo tuberkulozes pacientu ārstēšanai jābūt drošai no visiem aspektiem,» teicis Krams. Mediķi zina par trim iespējamiem variantiem - remontēt esošo slimnīcu; pārcelt uz jaunuzceltām telpām pie stacionāra Gaiļezers vai pārvietot uz Linezeru.

Telpu problēma ir tikai viens no sasāpējušiem jautājumiem, kurus risināt lūdz mediķi: pašlaik visa tuberkulozes ārstēšana un profilakse ir atstāta uz viena stacionāra pleciem, Rīgas Austrumu slimnīcā veic ārstēšanu, bet slimnīcai nav piešķirts tāds finansējums, lai ieviestu valdības apstiprināto tuberkulozes izplatības ierobežošanas plānu - tam nav ne naudas, ne vadītāja. Viss darbs norit uz mediķu entuziasma pamata. Arī dati signalizē par problēmām - lai gan saslimstība ar tuberkulozi samazinās, Latvija Eiropas Savienībā joprojām ir augstajā trešajā vietā. Tāpat samazinās mirstība ar tuberkulozi, taču 66% mirušo tuberkuloze atklāta novēloti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu