Nesagaidot donora plaušas, mirusi sieviete, kurai saziedoja € 100 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizpagājušajā nedēļā, nesagaidot donora plaušas, mirusi ar cistisko fibrozi smagi slimā Ieva, informēja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Alvils Krams.

Cilvēki ar «Ziedot.lv» atbalstu Ievai līdz aprīļa sākumam saziedoja 100 000 eiro, lai viņai plaušu transplantācija tiktu veikta Tartu Universitātes slimnīcā. Ieva tika uzņemta transplantācijas rindā, tomēr donora orgānu trūkuma dēļ viņa «savu plaušu» tā arī nesagaidīja.

Nacionālais veselības dienests plaušu transplantāciju neapmaksā, jo šāda operācija nav paredzēta valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā.

Jau ziņots, ka, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas speciālistiem, turpinās sistēmas izveide, kas Latvijas iedzīvotājiem nodrošinās iespēju veikt plaušu transplantāciju Tartu Universitātes slimnīcā.

Kā aģentūru LETA informēja Krams, rīt Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija sēdē viesosies Tartu Universitātes slimnīcas Torakālās ķirurģijas nodaļas vadītājs asociētais profesors Tanels Laisārs un plaušu slimību speciāliste Margeta Savisāra, kuri informēs par pacientu atlasi plaušu transplantācijai, kā arī šo pacientu aprūpi pirms un pēc transplantācijas.

Iepriekšējā sēdē 6.martā, kuru, piedaloties igauņu kolēģiem, rīkoja Latvijas Transplantologu un Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas, tika runāts par donora plaušas menedžmentu.

Donoru orgānu, īpaši plaušu trūkums, ir vērojams visā pasaulē, tāpēc uzsākta abu valstu speciālistu sadarbība arī potenciālo donoru atklāšanā un izmantošanā. Kā pozitīvu piemēru Krams min donoru nieru apmaiņu «Balttransplant» asociācijas ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu