Latvija iebildīs pret bēgļu kvotu ieviešanu ES

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kopumā valdības koalīcija ir par solidaritāti Eiropas Savienības valstu vidū bēgļu problēmas risināšanai, taču Latvija neatbalsta tā dēvētās bēgļu kvotas, šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V)

Iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V) uzdots sagatavot politiskus argumentus, kāpēc «neesam gatavi piekrist kvotu izstrādei».

«Koalīcija ir, protams, par solidaritāti, bet neatbalstām kvotas. Solidaritāte varētu izpausties citos pasākumos, piemēram, robežuzraudzības pastiprināšanā vai medicīnas atbalstā, vai kādos citos jautājumos,» viņa sacīja.

«Mēs arī lūdzām iekšlietu ministru sagatavot politiskus argumentus, kāpēc mēs neesam gatavi piekrist kvotu izstrādei, tas ir kopumā koalīcijas vienots viedoklis,» piebilda Straujuma.

Eiropas Komisija (EK) trešdien publiskos informatīvo ziņojumu saistībā ar turpmāko rīcību bēgļu jautājumā, pēc tam tiks meklēts risinājums starp ES dalībvalstīm, informēja valdības vadītāja.

Britu laikraksts «Times» pirmdien ziņoja, ka EK ierosinās ES dalībvalstīm obligātu kvotu sistēmu nelegālo migrantu uzņemšanai, kuri ierodas Eiropā pāri Vidusjūrai. EK prezidents Žans Klods Junkers trešdien ierosinās «obligātu migrantu kvotu sistēmu», saskaņā ar kuru ES 28 dalībvalstīm būs jāsadala atbildība par nelegālajiem migrantiem ārkārtas situācijās, rakstīja «Times».

Jautājums aktualizējies pēc tam, kad aprīlī simtiem cilvēku aizgāja bojā kuģa katastrofā Vidusjūrā, nelegālajiem migrantiem ar nedrošiem kuģiem dodoties no Āfrikas uz Eiropu.

Kā ziņots, nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš pauda, ka Latvijai nav piemērojamas tā dēvētās bēgļu kvotas, taču Latvija var sniegt palīdzību citām valstīm, nodrošinot medicīnisko un tehnisko atbalstu.

VL-TB/LNNK koalīcijas partiju sanāksmē pieprasīja izskatīt šo jautājumu un pieņemt vienotu nostāju, ka nedrīkst pieļaut bēgļu kvotu attiecināšanu uz Latviju, aģentūrai LETA iepriekš sacīja nacionālās apvienības valdes loceklis Imants Parādnieks.

Nacionālā apvienība aicina valsts amatpersonas un pārstāvjus «izturēties atbildīgi pret šo valsts drošībai svarīgo jautājumu un sarunās ar ārvalstu partneriem paust tieši šādu nostāju, kuru atbalsta Latvijas sabiedrības absolūts vairākums».

Kā ziņots, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers pavēstījis, ka rosinās visā Eiropas Savienībā noteikt bēgļu kvotas. Straujuma iepriekš izteicās, ka pagaidām nav skaidrs, kā Latvija piedāvās risināt jautājumu par patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotām, vienlaikus neizslēdzot, ka arī Latvijai nāksies uzņemt bēgļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu