Juridiskā komisija atbalsta Kalnmeiera kandidatūru ģenerālprokurora amatam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Juridiskā komisija šodien atbalstīja pašreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera iecelšanu ģenerālprokurora amatā uz vēl vienu pilnvaru termiņu. Kalnmeiera kandidatūru atbalstīja teju visi komisijas locekļi.

Kalnmeiers, runājot par savām prioritātēm, norādīja, ka galvenā prioritāte būtu nodrošināt vienmērīgumu un stabilu prokuratūras darbu. Viņš uzskata, ka aizvadītajos piecos gados prokuratūra strādājusi vienmērīgi, rezultāti ir stabili un nav nekādi būtiski kritiskumi bijuši. Protams, kā jebkurā iestādē bijušas arī neveiksmes.

«Ir ievērota politiskā neitralitāte un objektivitāte, lai arī var strīdēties par atsevišķām lietām, taču domāju, ka prokuratūra šos kritērijus veiksmīgi ir izpildījusi,» uzsvēra Kalnmeiers.

Otra prioritāte, ņemot vērā valsts ekonomiskā stāvokļa un budžeta prognozes turpmākajiem trīs gadiem, ir nepieļaut rezultātu pasliktināšanos, jo tas ir tiešā veidā saistīts ar iespēju, ka varētu atsākties cilvēku pastiprināta aiziešana pensijā.

Kalnmeiers redzējis ierosinājumu, ka virs 1500 eiro esošajām mēnešalgām plānots atcelt neapliekamo minimumu un tas nozīmēs reālu darba algas samazinājumu prokuroriem, tiesnešiem. «Šādā situācijā, ņemot vērā, ka pēdējos gadus nav bijušas izmaiņas atalgojumā tiesu varas sektorā, bet valsts pārvaldes sektora algas ir pieaugušas par 8%, veidojas atalgojuma disbalanss. Līdz ar to varētu atsākties pastiprināta kadru aiziešana pensijā un jauno darbinieku aiziešana uz citām labāk atalgotām darbavietām,» norādīja Kalnmeiers.

Viņš atgādināja, ka zemā atalgojuma dēļ ir problēmas policijā piesaistīt profesionālus speciālistus, tādēļ ārkārtīgi svarīgi sekot policijas izmeklēšanas darbam. Arī citās izmeklēšanas iestādēs tas esot aktuāli. Kalnmeiers paslavēja Finanšu policijas pārvaldi, kuras darbs iepriekš no prokuratūras puses daudz ir kritizēts. Šobrīd šī izmeklēšanas iestāde ir restrukturizēta un vērojams būtisks darba uzlabojums.

Par savām izredzēm tikt pārvēlētam Kalnmeiers bija atturīgs. Viņš žurnālistiem teica: «Pagaidīsim balsojumu. Lai nu ko var man pārmest, es nekad nevienam politiskam spēkam neesmu pakļāvies. Politiskā neitralitāte ir saglabāta, un neviens politiķis nevar pārmest, ka darbojos kāda interesēs.»

Viņš uzskata, ka prokuratūras darbs ir apmierinošs un atbilstošā līmenī. Viņaprāt, ir svarīgi šo līmeni noturēt un neizvirzīt abstraktus mērķus, jo turpmākie gadi būšot smagi.

Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11.jūlijā.

Ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi, amatā ieceļ Saeima uz pieciem gadiem.

Tieslietu padome iepriekš slēgtā balsojumā atbalstīja Kalnmeiera kandidatūras virzīšanu ģenerālprokurora amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu