Kādos apstākļos mitinās dzīvnieki suņu audzētavās?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katram no mums ir tiesības, bet vai arī dzīvniekiem? Daudziem mājās ir mīluļi, un, kā zināms, suns ir labākais cilvēka draugs. Tomēr, kaut arī Latvijā ir reģistrētas 24 suņu audzētavas, nav zināms, kādi suņiem tur ir dzīvošanas apstākļi. Pārtikas un veterinārais dienests atbild par uzraudzību tajās, bet informāciju nesniedz.

Kā liecina Lauksaimniecības datu centrs, Latvijā reģistrētas 24 suņu audzētavas, no tām 17 audzē dažāda veida suņu šķirnes.

Lauksaimniecības datu centrs (LDC) reģistrē Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Organizācijas norāda audzētavas, ja tādas ir. Saskaņā ar šiem noteikumiem datu centrs publicē tikai audzētavu nosaukumus. Tā ir organizāciju atbildība ziņot datu centram, ja ir notikušas izmaiņas (piem., ir jauna audzētava).

Tomēr uzraudzīt suņu audzētavas, kādos apstākļos dzīvo četrkājainie mīluļi, vai tiem tiek pietiekama uzmanība, pastaigas, - nav LDC funkcija.

PVD izvairās no atbildēm

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa TVNET skaidro: «PVD veic likumdošanā noteikto veterināro objektu reģistrāciju un uzraudzību.

Normatīvajos aktos nav noteikts, kas ir suņu audzētava, un arī nav noteikta suņu audzētavu reģistrācija.

Līdz ar to PVD nereģistrē suņu audzētavas un informācija par to skaitu nav PVD rīcībā.»

Speciāliste piebilst, ka PVD ir tiesības kontrolēt jebkuru dzīvnieku turēšanas vietu, ja ir aizdomas vai sūdzības par labturības prasību pārkāpumiem, kur PVD kontrolē un uzrauga tirdzniecību ar mājas (istabas) dzīvniekiem, to demonstrēšanu publiskās izstādēs un suņu apmācību. Tāpat dienesta inspektoriem un pašvaldībām ir tiesības kontrolēt šajos noteikumos noteikto mājas (istabas) dzīvnieku labturības prasību ievērošanu, ja ir aizdomas vai sūdzības par šo prasību pārkāpumiem.

Tomēr par pārbaužu gadījumu vai sūdzību skaitu, pārbaužu veidiem, rezultātiem un suņu dzīvošanas apstākļiem Latvijā reģistrētās suņu audzētavās PVD informāciju nesniedz. Tai skaitā, kādi sodi draud un ir piespriesti suņu audzētavām par nepiemērotiem apstākļiem vai cita veida pārkāpumiem.

Interneta vidē suņu audzētavas ziņo, ka suņi tiek audzināti pēc augstiem standartiem: kucēni dzīvo māju telpās, bet nav informācijas, kur dzīvo lielie suņi un kuces un kāds ir kopējais suņu skaits audzētavā. Tāpēc ir apšaubāmi, vai visiem suņiem ir atbilstoši un piemēroti dzīvošanas apstākļi.

Ja tev ir zināms, ka kādā suņu vai cita veida dzīvnieku audzētavā ir nepiemēroti dzīvošanas apstākļi mīluļiem, dalies ar informāciju, rakstot TVNET uz zinas@tvnet.lv vai jurgis.baumanis@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu