Arestē noziedzīgā grupā iesaistītas firmas naudu € 90 000 eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī gada martā, veicot 30 kratīšanas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldei (FPP) izdevās apturēt noziedzīga grupējuma darbību, kurš, nodarbojoties ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības (ES) valstīm, izvairījās no nodokļu nomaksas un veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros, informē VID.

Šī gada aprīlī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa apstiprināja VID FPP pieņemto lēmumu par aresta uzlikšanu lietā iesaistītās juridiskas personas norēķinu kontos esošajiem naudas līdzekļiem vairāk nekā 90 000 eiro apmērā. Papildus VID FPP pieņemts lēmums piemērot juridiskajai personai piespiedu ietekmēšanas līdzekļus.

2015.gada aprīlī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa apstiprināja VID FPP pieņemto lēmumu par aresta uzlikšanu kādas juridiskās personas norēķinu kontā esošiem finanšu līdzekļiem vairāk nekā 90 000 eiro apmērā. Arests minētajiem finanšu līdzekļiem tika piemērots, lai nodrošinātu valsts budžetam nodarīto zaudējumu segšanu, kā arī lai juridiskai personai varētu piemērot kādu no piespiedu ietekmēšanas līdzekļu veidiem vai iespējamu likvidāciju, vai naudas piedziņu, vai mantas konfiskāciju.

VID FPP arestēja minētos finanšu līdzekļus kriminālprocesa gaitā, kas uzsākts 2015.gada februārī, saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešo daļu un 195.panta trešo daļu. Minētais kriminālprocess tika ierosināts pret organizētas grupas dalībniekiem, kas organizēja un veica vairāku uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros un kuru darbību VID FPP apturēja 2015.gada martā, veicot 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā.

VID FPP izmeklētāji turpina veikt aktīvas izmeklēšanas darbības, nostiprinot esošos un iegūstot arvien jaunus pierādījumus, lai pamatotu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā savas liecības sniedza vairāki desmiti kriminālprocesā iesaistīto personu. Vienlaikus turpinās aktīvas personu pratināšanas, liecību pārbaudes un to precizēšana, kā arī darbs pie izņemto datu nesēju apskates. Papildus kriminālprocesa izmeklēšanas laikā plānots nosūtīt tiesiskās palīdzības lūgumus uz citu valstu kompetentajām tiesību aizsardzības iestādēm, kā arī sadarbībā ar citu valstu tiesību aizsardzību iestāžu amatpersonām plānots veikt kriminālprocesa izmeklēšanas darbības ārvalstīs.

Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas, kā arī pārtikas eļļas iepirkšanu no ES ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā un Lietuvā, par cenu ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tostarp arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai.

Noziedzīgais grupējums ilgstošā laika periodā, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un banku kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdi. Tā rezultātā uz nenotikušu darījumu dokumentu pamata tika veikta vairāku SIA izvairīšanās no nodokļu nomaksas vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, kā arī noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšana lielos apmēros.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu aizdomās tiek turētas sešas personas. Viena persona joprojām atrodas apcietinājumā, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kopumā noziedzīgā grupējuma darbībā tika iesaistītas 17 fiziskās personas, kas veidoja organizēto noziedzīgo grupu vai izpildīja organizētās grupas dalībnieku tiešos uzdevumus noziedzīgā nodarījuma realizēšanā, to skaitā ir divi Igaunijas pilsoņi. Shēmas veidošanai tika izmantoti vēl 23 ārvalstīs dzīvojošu personu dati un aptuveni 10 Latvijā dzīvojošo personu dati, kas tika izmantoti, lai reģistrētu fiktīvus uzņēmumus un SIA, kas neveic saimniecisko darbību, nodrošinātu organizētās grupas rīcībā nepieciešamo darījumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu par nenotikušiem darījumiem.

Atklātā noziedzīgā grupējuma darbību atbalstīja cits noziedzīgais grupējums, kas galvenokārt nodarbojās ar dažāda veida noziedzīgu pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot shēmas darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu