Štramam un Strancim četri gadi cietumā un mantas konfiskācija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tā dēvētajā Rīgas domes (RD) kukuļošanas lietā apsūdzētajām bijušajām RD amatpersonām Vilnim Štramam un Pēterim Strancim Rīgas apgabaltiesa piektdien piesprieda vairāk nekā četru gadu cietumsodu, aģentūra BNS noskaidroja tiesā. Cietumsoda termiņā iekļauts jau izciestais apcietinājums.

Štramam piespriesta arī 127 61,17 eiro un īpašuma Selgas novadā konfiskācija, savukārt Strancim konfiscēs automašīnu «Volvo XC90» un motorlaivu. Abām bijušajām amatpersonām aizliegts izceļot no Latvijas līdz brīdim, kad stāsies spēkā spriedums.

Lemjot par uzņēmēju Ināru Vilkasti, tiesa pirmās instances spriedumu atzina par likumīgu, līdz ar to paliek spēkā piespriestais 40 000 latu naudassods. Vilkastes aizstāve, zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska, aģentūrai BNS pastāstīja ka šis lēmums tiks pārsūdzēts.

Savukārt bijušajai RD amatpersonai Raimondam Janitam piespriests viens gads un septiņi mēneši cietumsods, kurā iekļauts jau izciestais apcietinājums.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš paskaidroja, ka Štramam tiesa piesprieda četrus gadus, četrus mēnešus un sešas dienas ilgu cietumsodu, bet Strancim - četrus gadus, trīs mēnešus un sešas dienas ilgu cietumsodu.

Ņemot vērā iepriekš pavadīto laiku apcietinājumu cietumā nevajadzēs doties ne Štramam, ne Strancim. Runājot par tiesas lēmuma pārsūdzēšanu, Vārpiņš skaidroja, ka, visticamāk, tiesas spriedums tiks pārsūdzēts.

Prokurors Māris Leja, komentējot tiesas spriedumu, norāda, ka neskatoties uz dažām niansēm, ar tiesas spriedumu ir apmierināts.

Jau ziņots, ka tā dēvētajā Rīgas domes kukuļošanas lietā apsūdzētā uzņēmēja Ināra Vilkaste piektdien savā pēdējā runā aicināja Rīgas apgabaltiesu notiesāt viņas bijušo biznesa partneri Raimondu Štālbergu, savukārt sevi attaisnot pilnībā.

Kādreizējais RD Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams lūdza tiesu viņu atkārtoti neapcietināt, jo, viņaprāt, sods ir izciests pietiekoši un diez vai atkārtota nokļūšana cietumā viņu «padarīs par vēl labāku cilvēku». Gadījumā, ja tiesa lems par atkārtotu apcietinājumu, Štrams lūdza viņu neapcietināt tiesas zālē.

Arī bijusī RD amatpersona Raimonds Janita lūdza tiesu atkārtoti neapcietināt viņa bijušos kolēģus. Savukāt Štrama bijušais vietnieks Pēteris Strancis atteicās no pēdējās runas.

Aģentūra BNS ziņoja, ka Augstākā tiesa (AT) 2012.gada 1.novembrī korupcijā apsūdzētajām bijušajām Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta amatpersonām piesprieda reālus cietumsodus. Par kukuļošanu kādreizējam RD Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam prokurors prasa piespriest sešus gadus un trīs mēnešus ieslodzījumā ar mantas konfiskāciju, bet viņa vietniekam Pēterim Strancim - četrus gadus un divus mēnešus ar mantas konfiskāciju.

Tāpat prokurors prasa piespriest bijušajai RD amatpersonai Raimondam Janitam - vienu gadu, astoņus mēnešus un 25 dienas ieslodzījumā bez mantas konfiskācijas. Janitu gan atbrīvoja tiesas namā, jo viņš jau šo sodu ir izcietis līdz šim apcietinājumā pavadītajā laikā. Bet uzņēmējai Inārai Vilkastei prokurors prasa piespriest vienu gadu, 10 mēnešus ieslodzījumā un daļēju mantas konfiskāciju.

Ņemot vērā, ka daļa no apsūdzētajiem atradušies ieslodzījuma vietās, notiesājoša sprieduma gadījumā, cietumā «būtu jāiet» Štramam un Vilkastei. Tā kā Štrams apcietinājumā pavadījis divas trešdaļas no iepriekš piespriestā soda, viņš uzreiz var lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu.

Jau ziņots, ka tiesa Štramu un viņa bijušo vietnieku Stranci atbrīvoja no apcietinājuma.

Vilkasti gan vēl neapcietināja, tas notiks tādā gadījumā, ja šāds tiesas spriedums stāsies spēkā. Tiesa arī nolēma konfiscēt viņai arestēto naudu – 27 400 eiro (19 256 latus), 77 903 ASV dolārus (42 223 latus) un 128 460 latu.

AT apsūdzētajiem piemēroja attiecīgu Krimināllikuma pantu un noteica zemākus sodus nekā sankcijā noteiktie, ņemot vērā, ka nav bijis iespējams sākt lietas iztiesāšanu saprātīgā termiņā.

Pārējā daļā AT pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu.

Pirmās instances tiesa Štramam piesprieda astoņus, Strancim – sešus, bet Janitam, kurš sadarbojās ar izmeklēšanu, – trīs gadus ieslodzījumā. Visus trīs, kuri apsūdzēti par kukuļņemšanu, apcietināja tiesas zālē. Štramam un Strancim tiesa nolēma konfiscēt mantu. Pirmās instances tiesa Vilkastei piesprieda 40 000 latu naudassodu.

Pirmās instances tiesa bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram Andrejam Inkulim piesprieda 24 000 latu naudas sodu, igauņu uzņēmējam Prītam Tomingam – arī tikpat lielu naudas sodu.

Attiecībā uz Janitam un Vilkastei piespriestajiem sodiem prokurors iesniedza protestu, bet amatpersonas un Vilkaste iesniedza apelācijas sūdzības. Lai arī par Inkuli un Tomingu protests un apelācijas sūdzības netika iesniegtas, viņiem pirmās instances piespriestie sodi stāsies spēkā tikai pēc galīgā sprieduma pārējiem apsūdzētajiem.

Lietas materiāli liecina, ka 2005. un 2007.gadā amatpersonas no uzņēmumiem kukuļos pieprasīja vairāk nekā miljonu eiro, lai nodrošinātu labvēlīgus lēmumus būvprojektos.

Lietu izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kurš gan izbeidza no šīs lietas izdalīto kriminālprocesu, kur tika izmeklēta politiķu iespējamā līdzdalība korupcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu