VBTAI: Vairākās jomās Rīgas bāriņtiesa neizpilda savus pienākumus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vairākās jomās Rīgas pilsētas bāriņtiesa patiesībā neizpilda tos pienākumus, ko tai uzliek likums, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta - Riekstiņa.

Inspekcija izvērtējusi simt dažādu kategoriju lietas. Pārbaudes rezultāti nosūtīti Rīgas domei.

«Vairākās jomās bāriņtiesa patiesībā neizpilda tos pienākumus, ko uzliek likums. Tie ir tādi ļoti būtiski neizpildīti pienākumi, kas visvairāk raksturojas ar to, ka ļoti bieži tiek pieņemti lēmumi, kas skar bērnu, kas būtiski izmaina bērna dzīvi un

ne vienmēr bērns šajā procesā tiek uzklausīts un ne vienmēr tālāk tiek noskaidrots, kā bērnam klājas,»

stāstīja Rieksta - Riekstiņa.

Likums noska, ka bāriņtiesai reizi gadā jāmeklē bērns, kas atrodas aprūpes iestādē, pie aizbildņa vai audžuģimenē. «Tas nav daudz, bet arī šo pašu minimumu bāriņtiesa neveic,» teica VBTAI vadītāja.

Bērnu namā bērns tiekot apmeklēts reizi trīs gados.

«Nav cilvēka, kas ir atbildīgs par šo gadījumu kā tādu, kas redzētu visu no sākuma līdz beigām - kāpēc bērns ir jāšķir no ģimenes, kur viņš paliek, kas ar viņu notiek tālāk. Lēmumu pieņemšana tiek iesaistīti dažādi cilvēki,» stāstīja Rieksta - Riekstiņa.

Rīgas pašvaldībai būs jāvērtē, vai bāriņtiesai ir nepietiekami resursi, vai tas ir darba organizācijas jautājums.

Rīgas bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs atzina, ka atsevišķi pārkāpumi var būt un Rīgas bāriņtiesa tos novērsīs. Viņš skaidroja, ka galvenā problēma viņa vadītajā iestādē ir kvalificētu kadru trūkums. Ļoti ilgstoši Rīgas bāriņtiesā esot neaizpildītas brīvās štata vietas.

Savukārt Rieksta-Riekstiņa informēja, ka

no 100 pārbaudītajām lietām, tikai atsevišķās nebija dažādu pārkāpumu

. Tādēļ, viņasprāt, neesot runa par resursu trūkumu, bet jau par sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu