Anglijā mītošie latvieši Jāņus svinēs britu karaliskās pils parkā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu karaliskās Rokingemas pils īpašumos Anglijā, Korbijā, no 19.jūnija līdz 21.jūnijam notiks Jāņu svinības ārpus Latvijas dzīvojošajiem tautiešiem, informēja latviešu izklaides pasākumu organizatori Anglijā - apvienība «Bērzes strazdi».

«Bērzes strazdi» Līgo svētku svinības Lielbritānijā rīko jau ceturto gadu pēc kārtas. Ar katru gadu latviešu skaits tajās pieaug. Pirmajos rīkotajos Jāņos Anglijas latviešu īpašumā «Mūsmājas» ieradušies aptuveni 970 cilvēki, pērn «Daugavas Vanagu» lauku īpašumā «Mūsmājas» jau bija 2300 svinētāju. Šovasar «Bērzes strazdi» ir sagādājuši Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem vēl grandiozāku pārsteigumu, piedāvājot nosvinēt Līgo svētkus vairāk nekā 900 gadus senās Rokingemas pils īpašumos.

Svinības 52 hektārus lielajā Rokingemas pilsmuižas Lielajā parkā norisināsies no 19.jūnija līdz 21.jūnijam. Agrajiem līgotājiem būs iespēja iesildīt balsis un deju soli ar latviešu dziesmām grupas «Dakota» un kavermūzikas virtuozu «Mazie rakari» izpildījumā. Visu svētku garumā svinētājus priecēs dejotāji, dziedātāji, koklētāji un aktieri, aktivitātes bērniem ar baloniem, klauniem, radošām darbnīcām un sportiskām izklaidēm latviskā garā. Būs arī Jāņu tirdziņš ar gardajiem latviešu labumiem, alu, amatnieku rokdarbiem, Jāņu vainaga pīšana un Lielā Jāņu ugunskura iedegšana un apdziedāšana, kā arī jestrā un tradicionālā nakts balle līdz rītausmai ar dzīvajām grupām «Mazie rakari», «Dakota» un «Credo». Vēl varēs baudīt teātra skatus no «Miču-Maču Silmači» un «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» un citu latviešu filmu skatīšanos brīvdabas kino zem klajas debess.

«Mēs, visa latviešu sabiedrība, esam pelnījuši Anglijā piedzīvot šos svētkus. Turklāt fantastiskais pļavas ielejas reljefs ar skatuvei piemērotu uzkalnu veido savdabīgu dabas amfiteātri. Ideāla vieta ar labu skatuvi, vērienīgu piedāvājumu no vietējiem latviešu tirgotājiem, amatniekiem un izklaides, kultūras programma visai ģimenei - tādi būs šie svētki,» stāsta svētku organizators Toms Zeltiņš.

Rokingemas pils bija iecienīta slavenā angļu rakstnieka Čārzla Dikensa medību un atpūtas vieta. Tajā filmēta BBC Anglijas pilsoņu kara drāma «By the Sword Divided», televīzijas seriāls «Arnescote Castle», kā arī tā redzama leģendārajā parodijfilmu klasikā «Top Secret!» ar Holivudas aktieri Velu Kilmeru galvenajā lomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu