Būtiski sarucis slimnīcās nonākušo «spaisa» lietotāju skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šā gada pirmajos četros mēnešos slimnīcās nonākuši 36 cilvēki, kuri lietojuši tā dēvētos spaisus jeb jaunās psihoaktīvās vielas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Kā šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā SPKC pārstāvji informēja deputātus, pērn gada pirmajos četros mēnešos slimnīcās bija nonākuši 162 tādi pacienti, bet 2013.gadā - 77.

SPKC dati liecina, ka kopumā 2013.gadā slimnīcā ārstējās 245 jauno psihoaktīvo vielu lietotāji, bet 2014.gadā - 325 pacienti. Pērn no septembra līdz gada beigām slimnīcās nonākuši 99 cilvēki, kuri lietojuši šīs vielas, bet no maija līdz augustam - 64 pacienti. Kā skaidroja SPKC pārstāvji, šajā statistikā ir ziņas tikai par cilvēkiem, kuriem palīdzība sniegta stacionāri, nevis ambulatori.

Komentējot stacionēto šo vielu lietotāju pieaugumu 2014.gada nogalē, kad spēkā jau bija gan jaunu psihoaktīvo vielu pagaidu aizliegums, gan atbildība par to tirgošanu un lietošanu, Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis pieļāva, ka tas saistāms nevis ar jaunu lietotāju pieaugumu, bet drīzāk ar «spaisa otro vilni», kad slimnīcās nonāk cilvēki, kuriem jau iepriekš izveidojusies atkarība.

Kā deputātiem apliecināja iekšlietu un veselības jomas speciālisti, pašreizējais normatīvais regulējums ir pietiekams, lai policija varētu efektīvi cīnīties ar šo vielu izplatību.

Arī komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) uzsvēra, ka patlaban esam nesalīdzināmi labākā situācijā nekā pirms vairākiem gadiem, kad šīs vielas brīvi varēja nopirkt pat bērni, bet to pārdevēji palika nesodīti. Patlaban likumsargu un mediķu darbu atvieglo tas, ka aizliegto vielu sarakstā tagad iekļauj nevis psihoaktīvo vielu nosaukumus, bet ķīmisko grupu pamatformulas.

Valsts policijas apkopotā informācija liecina, ka šogad līdz 15.aprīlim nav konstatētas aktīvās šīs vielu tirdzniecības vietas.

Saeimas komisija pie narkotiku izplatības un apkarošanas jautājumiem atgriezīsies rudenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu