Neizslēdz iespēju sniegt vēl lielāku ES atbalstu Ukrainai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji ir pieļāvuši iespēju Ukrainai nepieciešamības gadījumā sniegt vēl papildu finansiālu palīdzību, atzina Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Vaicāts, vai Ukrainai laika gaitā būs nepieciešams papildu atbalsts, Dombrovskis pauda, ka šāda iespēja netiek izslēgta. «Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji šādu iespēju ir pieļāvuši. Mēs turpinām darbu ar Ukrainas valdību un nepieciešamības gadījumā esam gatavi meklēt arī tālākus risinājumus,» pauda Dombrovskis, piebilstot, ka pašlaik tomēr būtu svarīgi koncentrēties uz tieši šo līdzekļu efektīvu piesaisti.

Runājot par šodien Rīgā parakstītajiem līgumiem par makrofinansiālo atbalstu Ukrainai 1,8 miljardu eiro apmērā, Dombrovskis norādīja, ka makrofinansiālā palīdzība ir saistīta ar noteiktiem reformu nosacījumiem, kas attiecas uz publisko finanšu pārvaldības un uzraudzības nostiprināšanu attiecībā uz auditiem un caurskatāmību, ieskaitot publisko iepirkumu caurskatāmību.

«Tāpat ir nosacījumi attiecībā uz cīņu ar korupciju, pretkorupcijas biroja praktiskā darba uzsākšanu,» sacīja EK viceprezidents, piebilstot, ka pašlaik ir svarīgi, lai tas sāktu efektīvi strādāt.

«Tāpat nepieciešams darbs pie konkurences nosacījumiem, kas ir saistīti ar brīvās tirdzniecības līgumu, kurš stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra. Līdz ar to ir virkne reformu nosacījumu, kas ir ļoti būtiski, bet jāsaka, ka no jaunās Ukrainas valdības mēs redzam daudz lielāku gatavību īstenot šīs reformas, kā arī progresu jūtam jau tagad. Pašreiz šo reformu momentu ir svarīgi vienkārši nepazaudēt un virzīties uz priekšu,» pauda Dombrovskis.

Jautāts, cik reāla ir iespēja, ka Ukrainai pāris mēnešu laikā izdosies īstenot nepieciešamās reformas, Dombrovskis aģentūrai LETA atzina, ka minētā summa ir daļa no lielākas finanšu palīdzības starptautiskā aizdevumu pakotnes, kas tiek sniegta Ukrainai.

«Ir izveidota Starptautiskā Valūtas fonda pakotne, kas kopā ar divpusējiem aizdevumiem veido 25 miljardus dolāru, un šodienas vienošanās par 1,8 miljardiem eiro ir daļa no šīs pakotnes. Tāpat Ukrainas valdība sarunājas ar privātajiem kreditoriem par parāda restrukturizāciju 15 miljardu dolāru apmērā,» skaidroja Dombrovskis, uzsverot, ka šī nebūt nav vienīgā palīdzība Ukrainai, jo šī ir trešā makrofinansiālās palīdzības programma. Iepriekšējās divas bija kopumā 1,61 miljarda eiro apmērā, šī, trešā, ir vislielākā, kas jebkad ir sniegta valstij, kas nav Eiropas Savienībā.

Tāpat tiek sniegta palīdzība grantu formā, humānā palīdzība, projektu finansēšana caur Eiropas Investīciju banku, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku. Šodienas vienošanās ir tikai daļa no kopējās ainas, uzsvēra Dombrovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu