Apstiprina Austrumu partnerības Rīgas samita deklarāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Eiropas Savienības Austrumu partnerības Rīgas samita deklarācija ir apstiprināta, liecina BNS rīcībā esošā informācija. Deklarācijā Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstis atbalsta visus mēģinājumus, kas vērsti uz situācijas deeskalāciju Ukrainā, cienot šīs valsts neatkarību, un aicina sadarboties notriektās Malaizijas lidmašīnas katastrofas izmeklēšanā.

ES valstis deklarācijā no jauna apstiprina ES-Ukrainas samitā izteikto pozīciju par Krimas un Sevastopoles nelegālās aneksijas nosodījumu.

Rīgas samita dalībnieki apstiprina Austrumu partnerības, kas ir Eiropas Kaimiņattiecību politikas speciāla dimensija, augsto nozīmi. Partnerības ietvaros

samita dalībnieki apstiprina katra suverēna partnera tiesības brīvi izvēlēties mērķus un ambīcijas attiecībās ar Eiropas Savienību,

teikts deklarācijā. Tāpat samita dalībnieki apņemas stiprināt demokrātiju, likuma varu, cilvēktiesības un fundamentālas brīvības. Samita dalībnieki uzsver, ka Austrumu partnerības programma ir balstīta dalītā un savstarpējā atbildībā.

Samita dalībnieki norāda, ka pret Ukrainu vērstās darbības, kā arī notikumi Gruzijā kopš 2014.gada ir demonstrējuši, ka teritoriālās suverenitātes un teritoriālās integritātes fundamentāli principi 21.gadsimtā nevar tikt uzskatīti par pašsaprotamiem. Vienlaikus Eiropas Savienība pilnībā atbalsta visu savu partneru teritoriālo integritāti, neatkarību un suverenitāti. Tāpat samita dalībnieki uzskata, ka Austrumu partnerība cenšas sasniegt kopīgu demokrātijas, stabilitātes, izaugsmes un sadarbības lauku.

Aicina atbrīvot karagūstekņus un respektēt Ukrainas teritoriālo integritāti

Rīgas samita deklarācijā norādīts, ka samita dalībnieki atbalsta visus mēģinājumus, kas vērsti uz konflikta deeskalāciju Ukrainā un tādas politiskās sistēmas izveidi, kura respektē Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti. Samita dalībnieki aicina visas puses ieviest Minskas vienošanās. Tāpat samita dalībnieki cer, ka visas iesaistītās puses ievēros savas apņemšanās. Rīgas samita dalībnieki aicina atbrīvot karagūstekņus, sadarboties Normandijas formāta ietvaros un atbalsta Baltkrievijas iesaisti konflikta atrisināšanā.

Samita deklarācijā visas iesaistītas puses tiek aicinātas sadarboties, lai veiktu starptautisku izmeklēšanu par Nīderlandes «MH17» lidmašīnas notriekšanu un sodītu tos, kas pie tā ir vainojami. ES valstis deklarācijā no jauna apstiprina ES-Ukrainas samitā izteikto pozīciju par Krimas un Sevastopoles nelegālās aneksijas nosodījumu. Samita dalībnieki tāpat no jauna apstiprina savu pozīciju attiecībā uz ANO Ģenerālās Asamblejas lēmumu par Ukrainas teritoriālo integritāti.

Uzslavē partnerības valstis par paveikto

Rīgas samita dalībnieki apsveic Austrumu partnerības valstu sasniegumus, kas paveikti kopš Viļņas samita 2013.gadā, īpaši izceļot asociācijas nolīgumu parakstīšanu ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu, kas ir uzskatāms par lielu soli, paātrinot šo partneru politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju ar ES. Samita dalībnieki apsveic veiksmīgo asociācijas nolīgumu implementācijas startu, kā arī atzīst pieaugušās tirdzniecības apmērus starp Gruziju un Moldovu.

Jau ziņots, ka ceturtdien un piektdien Rīgā notiek Eiropas Savienības Austrumu partnerības samits, kuru Latvija rīko kā pašreizējā ES Padomē prezidējošā valsts.

Viena no Latvijas prioritātēm prezidentūras laikā ir sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Organizējot samitu, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot šo valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

[e]

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu