Porošenko: Ukraina darīs visu bezvīzu režīma ieviešanai no nākamā gada

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien pēc Rīgas Austrumu partnerības samita žurnālistiem apliecināja, ka Ukraina darīs visu iespējamo, lai no nākamā gada tiktu ieviests bezvīzu režīms ar Eiropas Savienību (ES).

«Mēs darīsim visu iespējamo, lai ieviestu bezvīzu režīmu,» viņš sacīja.

Porošenko norādīja, ka pašlaik nav nekādu politisku problēmu vīzu liberalizācijai, tomēr ir daudz tehnisku jautājumu, tostarp visu dokumentu sagatavošana.

Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks piektdien pēc Austrumu partnerības samita Rīgā žurnālistiem pauda, ka ir ļoti optimistisks raugās uz bezvīzu režīma ieviešanu ES ar Gruziju un Ukrainu no 2016.gada.

Tusks norādīja, ka vīzu liberalizācijas process būs jāakceptē Eiropadomei un visām 28 ES dalībvalstīm. «Šodien visdaudzsološākais signāls bija, ka visu šo valstu prezidenti, premjerministri uzsvēra, cik svarīgs viņiem ir vīzu režīma liberalizācijas process. Šis politiskais noskaņojums ir ļoti optimistisks,» pauda politiķis.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība») akcentēja, ka Gruzija un Ukraina aktīvi strādā pie kritēriju un ES prasību izpildes, lai šā gada beigās EK varētu sniegt savu vērtējumu par prasību izpildi. «Ja Eiropas Komisijas vērtējums būs pozitīvs, tad nākamgad Gruzijai un Ukrainai varētu būt vīzas,» viņa sacīja.

EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers apliecināja, ka piektdien Gruzijas un Ukrainas pārstāvjiem iesniedzis sarakstu ar tām lietām, kurām vēl ir jāuzlabo un līdz 15.decembrim EK nāks klajā ar izvērtējumu.

Rīgā ceturtdien un piektdien notiek ES Austrumu partnerības samits, kuru Latvija rīko kā pašreizējā ES Padomē prezidējošā valsts. Samitā piektdien 28 ES un sešas Austrumu partnerības valstis pieņēma paziņojumu jeb tā dēvēto Rīgas deklarāciju, kas noteiks ES un Austrumu partnerības attiecības turpmākajos gados.

Viena no Latvijas prioritātēm prezidentūras laikā ir sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Organizējot samitu, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot šo valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu