IKVD visbiežāk sūdzas par skolēnu drošību un skolas vadītāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departaments pērn saņēmis 710 sūdzību un iesniegumu, kuros minēti 1860 problēmjautājumi, visbiežāk – par skolēnu drošību un izglītības iestādes vadītāja darbību, informēja IKVD.

Apkopojot informāciju, kvalitātes dienests secinājis, ka 29% iesniegumu rakstījuši skolēnu vecāki, 11% – izglītības iestāžu darbinieki, 10% – izglītojamie, bet 39% – citas juridiskas un fiziskas personas. Vairumā gadījumu (45%) iesniegumi saistīti ar vispārējo izglītību, turklāt iesniegumos minētās izglītības iestādes pārsvarā atrodas Rīgā vai citās republikas pilsētās (53% gadījumu), liecina statistika par pērno gadu.

Kvalitātes dienestam adresētajos iesniegumos minēti 267 ar drošību saistīti jautājumi – gan par nepilnībām izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumos, gan nepiederošu personu uzturēšanos izglītības iestādes teritorijā, gan skolēnu konfliktos gūtām fiziskām un emocionālām traumām.

IKVD secināja - lai gan gandrīz visās izglītības iestādēs bija izstrādāti iekšējās kārtības noteikumi un drošības noteikumi, noteikti par drošību atbildīgie pedagogi, kā arī organizēti drošībai veltīti pasākumi, daudzviet izglītojamie nebija informēti par to, ko darīt, ja kādas personas darbībā saskatāmi draudi viņu drošībai. Tāpat nav bijusi noteikta direktora rīcība gadījumos, kad tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība.

Pārējie iesniegumos bieži apskatītie jautājumi ir izglītības iestādes vadītāja darbība, izglītojamo tiesības, pedagogu izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstība normatīvo aktu prasībām, pedagogu pienākumu nepildīšana un profesionālās ētikas jautājumi. Iesniedzēji norādījuši arī uz mācību satura neatbilstību akreditētajai izglītības programmai, izglītojamo mācību sasniegumu vērtēšanas kritēriju trūkumu vai to atšķirīgu piemērošanu.

Izskatot saņemtos iesniegumus, 614 jautājumos kvalitātes dienests sniedzis skaidrojumu par izglītību regulējošo normatīvo aktu piemērošanu, bet par 1246 jautājumiem veikta pārbaude izglītības iestādē. 495 jeb 40% jautājumos informācija par normatīvo aktu pārkāpumiem neapstiprinājās, savukārt 751 jeb 60% gadījumā – apstiprinājās. Pārbaužu dēļ ierosināta 31 administratīvā pārkāpuma lieta jeb 4,13% gadījumu un pieņemti 28 lēmumi par administratīvo sodu.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, iesniegumu skaits ir pieaudzis - 2013.gadā IKVD saņēma 600 iesniegumu.

IKVD informēja, ka šogad otrajā pusgadā kvalitātes dienests arī plānojis aktualizēt informatīvo materiālu par izglītības iestāžu rīkojumu izdošanu, sagatavot atbalsta materiālu vispārējās izglītības programmu kvalitatīvai izstrādei un licencēšanai, kā arī izstrādāt metodiskos materiālus izglītības iestāžu iekšējo normatīvo aktu izstrādei un pašvērtēšanas sistēmas pilnveidei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu