Belēvičs vēlas apsvērt Vācijas pieredzi rindu mazināšanai vēža pacientiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā varētu apsvērt Vācijas pieredzes pārņemšanu rindu mazināšanai onkoloģiskajiem pacientiem, pirmdien konferencē, kas notiek Austrumu slimnīcā, sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

«Vācijā šā gada sākumā tika pieņemts ļoti revolucionārs likums rindu mazināšanai – pacientam, kurš rindā ir bijis uz kādu veselības aprūpes pakalpojumu ilgāk kā vienu mēnesi, ir tiesības ierasties slimnīcas uzņemšanas nodaļā un viņš ir jāhospitalizē, jo slimnīcā diennakti ir pieejami speciālisti un aparatūra. Mēs noteikti Latvijā neesam tādu revolucionāru lēmumu gatavi pieņemt visās jomās, bet šīs dienas diskusijā varbūt mēs varam domāt tajā virzienā, ka varbūt to varam darīt onkoloģisko pacientu gadījumā,» rosināja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka svarīgi ir sakārtot pacientu plūsmas un veidot optimālu veselības aprūpes organizāciju gan ģimenes ārstu, gan speciālistu līmenī. Īpašu uzmanību turpmāk ministrija pievērsīs reģionālās nevienlīdzības mazināšanai.

«Ciešā sadarbībā ar ģimenes ārstiem un onkologiem mēs gribam panākt, lai pēc ļaundabīga audzēja diagnozes apstiprināšanas pacientiem nebūtu jāgaida rindās uz operācijām un pēc operācijas nebūtu jāgaida rindā uz terapijām,» teica ministrs.

Belēvičs atzina, ka zaļais koridors netiek izmantots pilnvērtīgi, ko ietekmē vairāki faktori. Viņš aicināja veselības aprūpes iestādes izvērtēt darba organizāciju un pilnveidot sadarbību ar pacientu. Veselības ministrija nav apmierināta ar vēža skrīninga aptveri. Nacionālais Veselības dienests (NVD) izsūta vēstules, kuras, iespējams, nesasniedz daudzus pacientus.

«Iespējams, ka iemesls ir apstāklī, ka NVD konkursa kārtībā atrod vēstuļu piegādātājus, un noteikti ir atrasti lētāki kā «Latvijas Pasts», bet pasta darbiniekiem ir pieeja visām kāpņutelpām, pastkastītēm. Iespējams, ka situācija būtiski uzlabotos, ja visas vēstules tiktu piegādātas. Varbūt šī ir tā reize, kad tik svarīgu vēstuļu piegādē vajadzētu uzticēties «Latvijas Pastam«,» uzskata ministrs.

Uz nepieciešamajiem risinājumiem onkoloģijas jomā ministrs aicināja skatīties ar optimismu, «nezaudējot arī realitātes sajūtu kontekstā ar valsts budžeta iespējām». Viņš arī aicināja atbalstīt zāļu paralēlo izplatīšanu, lai iegūtu papildus finansējumu veselības nozarei. Šīs izmaiņas neatbalsta zāļu ražotāji. Valdība to skatīs otrdien.

Jau ziņots, ka pirmdien notiek veselības ministra rīkotā diskusija «Veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošana vēža pacientiem», lai izvērtētu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību onkoloģiskajiem pacientiem, ņemot vērā gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātiem diagnostiskajiem izmeklējumiem, ārstu speciālistu konsultācijām, kā arī ārstēšanu.

Zaļais koridors nozīmē, ka pacientam, kuram nepieciešami papildu izmeklējumi pēc skrīninga testa veikšanas, nepieciešamo izmeklējumu noteiktās ārstniecības iestādēs ir iespējams saņemt ātrāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu