Pērn pieaugusi C hepatīta izplatība; ārsti prasa valsti apmaksāt jaunākās zāles

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Pērn Latvijā ir pieaudzis C hepatīta slimnieku skaits un no jauna reģistrēti 1700 infekcijas gadījumu, otrdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciāliste Ieva Tolmane.

Saeimā bija ieradušies vairāki LIC pārstāvji, arī centra vadītāja Baiba Rozentāle. Speciālisti aicināja no valsts budžeta sākt apmaksāt inovatīvu terapiju, kuras efektivitāte sasniedz pat 97%, un uzsvēra ekonomiskos ieguvumus valstij, ja cilvēki tiek izārstēti. Tas samazinātu arī infekcijas izplatības risku.

«Tā ir revolūcija pēdējā gada laikā – jaunie tiešās darbības pretvīrusa medikamenti, kuri lietojami trīs mēnešus un kuru efektivitāte ir 97%. Esam 2015.gadā, kad ir iespēja ārstēt, bet

realitātē ārstējam ar zālēm, kam [efektivitāte] ir 40–50%, jo finansiāli pacientiem nav pieejamas jaunās zāles,»

uzsvēra Tolmane.

Jaunās terapijas triju mēnešu kurss garumā aptuveni 32 tūkstošus eiro, bet pašlaik lietotā terapija - aptuveni 10 tūkstošus eiro un ilgst gadu, paskaidroja speciālisti. Pašlaik trīs četri pacienti Latvijā ārstējoties ar jaunākajām zālēm.

Statistika liecina, ka

Latvijā C hepatīts ir atklāts aptuveni 40 000 pacientu.

2014.gadā C hepatīta pacientu skaits ir pieaudzis, lielākoties inficējušies gados jauni cilvēki – vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Statistika liecina, ka 5% jauno pacientu jau ir aknu cirozes stadija, bet 66% ir inficējušies nesen. Pacientu skaits, kuriem šogad būtu nepieciešama inovatīvā terapija, ir 318, liecina LIC aplēses.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole Saeimas deputātus otrdien informēja, ka ministrija lūgs papildu līdzekļus šogad C hepatīta slimnieku ārstēšanai 3,2 miljonu eiro apmērā, tostarp palielināt zāļu kompensācijas apmēru līdz 90%, 125 pacientiem apmaksājot 90% apmērā arī jaunāko terapiju. Pieprasījums tiks iesniegts budžeta programmā «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

Hepatīta biedrība jau ilgstoši cenšas panākt, lai valsts pacientiem simtprocentīgi kompensē ārstēšanos, jo daudziem naudas trūkuma dēļ zāles nav pieejamas. Pašlaik hepatīta pacienti saņemt 75% valsts finanšu atbalstu ārstēšanai.

C hepatīta vīruss ir infekcijas slimība, kas galvenokārt izpaužas ar aknu audu bojājumu. Vīruss izplatās galvenokārt ar asinīm, kā arī ar citiem ķermeņa šķidrumiem, kas satur asinis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu