VM vērsīsies Ģenerālprokuratūrā par iespējamu valsts naudas šķērdēšanu NMPD

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Veselības ministrija (VM) gatavojas iesniegt dokumentus Ģenerālprokuratūrā saistībā ar iespējamu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) nesaimniecisko rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem laikā, kad ātrās palīdzības mašīnas un to vadītājus dienestam nodrošināja AS «Rīgas Sanitārā transporta autobāze».

Kā pastāstīja veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova, VM lūgs pārbaudīt gan NMPD vadības, gan «tā laika ministrijas vadības» iespējamo atbildību saistībā ar Valsts kontroles revīzijā konstatēto par to, ka, nodrošinot ātrās palīdzības mašīnas un to vadītājus ārpakalpojumā, nelietderīgi izlietoti valsts līdzekļi.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki (KNAB) pagājušajā nedēļā apmeklējuši NMPD, lai iepazītos ar dienesta pirms pieciem gadiem noslēgto līgumu ar «Rīgas Sanitāro transporta autobāzi».

Kā pastāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša, KNAB dienestam iepriekš nosūtījis vēstuli ar lūgumu sagatavot noslēgto līgumu, lai biroja darbinieki ar to varētu iepazīties. Bukša skaidroja, ka vizīte nebija negaidīta.

Jau ziņots, ka 29.aprīlī beidzās NMPD noslēgtais līgums ar «Rīgas sanitāro transporta autobāzi» par ātrās palīdzības mašīnu un to vadītāju nodrošināšanu dienesta Rīgas reģiona brigādēm. Uzņēmums šo pakalpojumu nodrošināja kopš 2010.gada.

Jautājums par to, kā valstij nodrošināt operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus Rīgas reģionā, ir bijis asu diskusiju objekts. Ilgus gadus valsts šos pakalpojumus pirka ārpakalpojumā no «Rīgas Sanitārās transporta autobāzes», taču Valsts kontrole un atsevišķi politiķi norādīja, ka valsts šādi ievērojami pārmaksā.

Šā gada janvārī Valsts kontrole paziņoja, ka, izmantojot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnu ārpakalpojumu, ir pārmaksāti gandrīz 12 miljoni eiro. Kā toreiz informēja Valsts kontroles pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja, revīzijā secināts, ka NMPD ir nelietderīgi izlietojis valsts budžeta līdzekļus vairākās pozīcijās.

Piemēram, sākotnēji līgumā ar uzņēmumu «Rīgas Sanitārā transporta autobāze» bija noteikts, ka uzņēmumam līdz 2011.gada vidum ir jāsniedz pakalpojums ar automašīnām, ne vecākām par septiņiem gadiem, taču revīzijā konstatēts, ka vēl līdz 2014.gada 30.jūnijam puse ātrās palīdzības automašīnu bija vecākas. Saskaņā ar līgumu par laikus neatjaunotu autoparku bija jāpiemēro 20% samazinājums nostrādāto stundu tarifam, tomēr tas netika izdarīts. Tādējādi NMPD par pakalpojuma saņemšanu ir pārmaksājis vismaz 784 988 eiro.

Tikmēr NMPD nepiekrīt Valsts kontroles revīzijas secinājumiem, norādot, ka revīzijas laikā nav ņemta vērā informācija, kas pamato finansējuma izlietojumu operatīvo transportlīdzekļu un šoferu nodrošinājumam Rīgas reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu