DP pēc nopratināšanas atbrīvojusi Gapoņenko

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Drošības policija (DP) pēc nopratināšanas ir atbrīvojusi prokrievisko aktīvistu Latvijas Nepilsoņu kongresa vadītāju Aleksandru Gapoņenko, informēja DP.

Saistībā kriminālprocesu, kas sākts pret Gapoņenko, DP vakar veica kratīšanas vairākos objektos un izņēma dažādus priekšmetus. DP atgādina, ka kriminālprocess pret Gapoņeko sākts par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu. Kā liecina DP iepriekš sniegtā informācija, pēc šī Krimināllikuma panta parasti tiek sākti kriminālprocesi par darbībām internetā.

Pats Gapoņenko pēc nopratināšanas ir atbrīvots, bet viņam ir piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss. Nekāds drošības līdzeklis Gapoņenko pagaidām nav piemērots.

Plašākus komentārus DP patlaban atturas sniegt.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Gapoņenko, viņš ticis aizturēts par sociālajā tīklā «Facebook» 16.martā publicēto ierakstu, kur pausts, ka «ASV tanku mērķis ir kontrolēt krievu aktīvistus Latvijā». Gapoņenko norādīja, ka DP viņu bija aizturējusi uz 14 stundām, un aizturēšanas laikā Gapoņenko bija pieteicis badastreiku, protestējot pret šādām rīcībām.

Gapoņenko uzskata, ka aizturēšana bija tikai iegansts, lai pārbaudītu viņam piederošos datu nesējus un iegūtu DP interesējošo informāciju.

Gapoņenko ir pārliecināts, ka patlaban Latvijā mērķtiecīgi norit spiediens uz krievu aktīvistiem ar mērķi tos izolēt, kā arī, kā situāciju interpretējis Gapoņenko, «arī iznīcināt».

LETA jau ziņoja, ka DP vakar aizturēja Gapoņenko. Par to vēstīja portāls «imhoclub.lv», norādot, ka kratīšanas laikā ir izņemta datortehnika un saziņas līdzekļi. Pats Gapoņenko esot aizturēts, kad bijis ceļā uz lidostu, informējusi viņa advokāte. Viņam bijis paredzēts doties uz Maskavu, lai piedalītos dokumentālo filmu kinofestivālā, kurā viņš pārstāvētu savu filmu «Krievu skolām būt».

Gada sākumā Gapoņenko aizturēja Igaunijas drošības policija.

Martā Gapoņenko paziņoja, ka ir vērsies Krievijas Valsts domē ar lūgumu sniegt viņa pārstāvētajai organizācijai juridisko atbalstu.

«Mums nepieciešama palīdzība cīņā ar tiesu iestādēm. Mēs varam taisīt troksni un bļaut, taču mums vajadzīga juridiskā palīdzība,» uzstājoties Krievijas parlamenta apakšpalātas rīkotajā apaļā galda diskusijā, kas bija veltīta Latvijas un Igaunijas nepilsoņu problēmām, norādīja Gapoņenko. «Mēs ar prieku pieņemsim jūsu palīdzību,» vēršoties pie Valsts domes Ārlietu komitejas priekšsēdētāja Alekseja Puškova, piebilda Nepilsoņu kongresa līderis.

Gapoņenko Latvijas drošības iestādes ir minējušas kā Krievijas politikas interešu aizstāvi Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu