Sarunas ar Valsts prezidenta amata kandidātiem nemaina Saeimas frakciju nostāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vairākumam Saeimā pārstāvēto frakciju šodien bija tikšanās ar Valsts prezidenta amata kandidātiem, taču šīs sarunas nemainīja politisko spēku iepriekš pieņemtos lēmumus par rīcību valsts augstākās amatpersonas vēlēšanās.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka norādīja, ka gan partijas «Saskaņa» virzītais kandidāts Sergejs Dolgopolovs, gan vairāku partiju deputātu virzītais Egils Levits uz tikšanos ar deputātiem nenāca ar mērķi aģitēt, jo zina, ka politiskais spēks atbalstīs pašu virzīto kandidātu Raimondu Vējoni (ZZS). Taču saruna parādīja, ka pārrunātajos jautājumos ZZS un kandidātu starpā nav pretrunu. Tikšanās laikā ar Dolgopolovu cita starpā tika skarti sabiedrības saliedētības jautājumi, savukārt ar Levitu tika spriests par tieslietu sistēmas sakārtošanu. Līdaka uzsvēra, ka visi kandidāti vērtējami kā cienījami, un pauda prieku, ka prezidenta vēlēšanu kampaņa tiek aizvadīta pēc principa teikt «vai nu labu, vai neko».

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) šodien tikās ar Latvijas Reģionu apvienības (LRA) virzīto kandidātu Mārtiņu Bondaru un Vējoni. Nacionālās apvienības valdes loceklis Imants Parādnieks aģentūrai LETA sacīja, ka sarunas ar kandidātiem bija konstruktīvas, taču kopumā VL-TB/LNNK savu nostāju šajā jautājumā paudusi jau iepriekš. Uzklausīt kandidātus bija būtiski, lai varētu pieņemt lēmumu par rīcību gadījumā, ja kādā no balsojumiem vairs nevarēs atbalstīt Levitu. Tomēr Parādnieks pagaidām atturējās prognozēt, vai VL-TB/LNNK varētu atbalstīt Vējoni, ja kādā no balsojumiem izkritīs Levits. Politiķis gan piebilda, ka Vējonis ir cienīgs kandidāts un viņa atbildes bija korektas un pārliecinošas.

«Saskaņa» šodien tikās ar Bondaru un Levitu, un frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs pēc sēdes sacīja, ka abi kandidāti «atšķirīgā veidā, bet patika». Politiķis arī pozitīvi izteicās par Vējoni, kuru frakcija uzklausīja pagājušajā nedēļā. Taujāts, vai kādā no balsojumiem varētu atbalstīt Levitu vai Vējoni, Urbanovičs teica: «Es nezinu, ko «Saskaņa» darīs pēc tam, kad mums nebūs iespējas balsot par labāko kandidātu, par kādu mēs uzskatam Sergeju Dolgopolovu.» Viņš norādīja, ka arī vēlēšanu dienā frakcijai būs sanāksmes, lai lemtu par turpmāko rīcību. Urbanovičs arī piebilda - politiķi var kaut ko prognozēt, taču pagaidām neviens nezina, kas notiks prezidenta vēlēšanu dienā.

LRA šodien tikās ar Vējoni un secināja, ka ZZS virzītais kandidāts uz vēlēšanām «iet ar LRA programmu», jo arī iestājas par valsts drošību, tostarp sociālo drošību un ekonomikas attīstību, norādīja politiskā spēka frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš. Tāpat kandidātam un LRA ir vienprātība, ka nākamajai reģionālajai reformai jānotiek brīvprātīgi. Taču Liepiņš uzsvēra, ka LRA vēlēšanās atbalstīs pašas virzīto kandidātu Mārtiņu Bondaru, bet par rīcību gadījumā, ja kādā no balsojumiem Bondars «izkritīs», politiskais spēks lems konkrētajā situācijā.

Partijas «No sirds Latvijai» (NSL) deputāti šodien tikās ar visiem kandidātiem, un NSL līdere Inguna Sudraba norādīja, ka pirms sarunām kandidāti jau tika informēti par politiskā spēka pieņemto lēmumu neatbalstīt nevienu pretendentu. Taču deputāti uzklausīja Vējoņa, Dolgopolova, Levita un Bondara redzējumu un tikšanās vērtējama kā saturīga, norādīja Sudraba. Vairāki no pretendentiem un politiskais spēks nākotnē tāpat sadarbosies «vienā vai otrā formā», tāpēc pozitīvi tiek vērtēta iespēja uzzināt kandidātu nostāju dažādos jautājumos.

Savukārt «Vienotība» šodien ar Valsts prezidenta amata kandidātiem netikās, jo jau iepriekš iztaujāja Levitu un Vējoni. «Vienotībai» būs brīvais balsojums par šiem kandidātiem, proti, katrs deputāts izvēlēsies atbalstīt Levitu vai Vējoni.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam oficiāli izvirzīti četri kandidāti - VL-TB/LNNK un atsevišķu «Vienotības» un NSL deputātu virzītais Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Levits, aizsardzības ministrs Vējonis, kā arī opozīcijas deputāti Dolgopolovs un Bondars.

Saeimas sēde, kurā vēlēs Valsts prezidentu, notiks 3.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu