«Latvijas Avīzes» izdevēji varētu lemt par izmaiņām medija redakcijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Latvijas Avīzes» izdevēji piektdien varētu lemt par izmaiņām medija redakcijā; piektdien notiks izdevēja - uzņēmuma «Lauku Avīze» padomes un valdes sēde.

Par notiekošo medijā satraukumu ir paudusi Latvijas žurnālistu asociācija (LŽA), un arī avīzes galvenā redaktore Linda Rasa cer no īpašniekiem sagaidīt atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem.

Šonedēļ kļuva zināms, ka Voldemāram Krustiņam, kurš savulaik dibināja avīzi un laikrakstā nostrādājis 28 gadus, pavēstīts, ka viņa pakalpojumi vairs nav vajadzīgi. «Es to saistu ar kursa maiņu avīzes darbā, un tas varētu būt saistīts gan ar Valsts prezidenta vēlēšanām, gan daudz ko citu,» komentēja Krustiņš.

Rasa savukārt norādīja: «Tā kā šīs atbrīvošanas iemesli šādā steidzamā formā mums nav zināmi, tas radījis bažas par laikraksta redakcionālās neatkarības un nacionāli konservatīvās politikas kursa saglabāšanu.»

LŽA uzskata, ka šis ir kārtējais piemērs tam, kā Latvijā daži mediju īpašnieki uztver medijus un žurnālistus - tikai kā savas politikas ruporus un reklamētājus. «Nav pieņemams, ka mediju īpašnieki ierobežo redakcionālo neatkarību, kas ir nostiprināta arī likumā par presi. Tāpat nav pieņemams, ka īpašnieki medijus izmanto no sabiedrības acīm slēptā cīņā par ietekmi politikā vai kādu ekonomisku interešu sasniegšanai,» bija sacīts asociācijas paziņojumā.

LŽA aicinājusi laikraksta «Latvijas Avīze» redakciju neklusēt un informēt sabiedrību, kādā veidā izpaužas īpašnieku spiediens uz redakcionālo politiku.

Uzņēmuma «Lauku Avīze» padomes priekšsēdētājs Olafs Berķis iepriekš stāstīja, ka šobrīd ir iecerēts modernizēt kopējo medija darbu, uzmanību vēršot uz digitālās vides attīstību. «Šajā kontekstā uzņēmumam ir vajadzīgs vadītājs ar svaigāku skatu uz mediju attīstību, ar sapratni par digitālajiem medijiem,» sacīja Berķis, paužot neizpratni par publiskajā vidē radīto ažiotāžu saistībā ar iespējamo Krustiņa nomaiņu.

Partijas «Vienotība» valdes priekšsēdētāja un Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa trešdien sarunā ar žurnālistiem noliedza savu saistību ar notiekošo.

«Nē, protams, ka nē,» uz jautājumu, vai viņa zvanījusi Berķim saistībā ar «Latvijas Avīzes» redakcijas padomes priekšsēdētāja Voldemāra Krustiņa publikācijām par Valsts prezidenta amata kandidātiem, atbildēja Āboltiņa.

Situāciju komentēja arī Saeimas spīkere. Pēc Ināras Mūrnieces (Nacionālā apvienība) vārdiem, «Valsts prezidenta vēlēšanas Latvijā ir aptumšojis sen nepieredzēts apdraudējums vārda brīvības un žurnālistikas pamatprincipiem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu