Vāc parakstus par bezmaksas ēdināšanu Latvijas bērnudārzos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Šonedēļ sabiedrisko iniciatīvu portālā «ManaBalss.lv» biedrība «Progresīvie» ierosinājusi parakstu vākšanu par bezmaksas ēdināšanu visos Latvijas pašvaldību bērnudārzos, informēja biedrības priekšsēdētājs Ansis Dobelis. Bezmaksas ēdināšanu biedrība pieprasa, sākot ar nākamā gada 1.septembri.

Petīcijas autori paredzējuši, ka ēdināšanas izdevumi tiks segti no paaugstinātā akcīzes nodokļa noteiktām preču grupām. Viņi arī norāda, ka nepieciešamais finansējums piešķirams pakāpeniski, sākotnēji ar bezmaksas ēdināšanu nodrošinot jaunākos bērnus un bērnus, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm. Savukārt četru gadu laikā bezmaksas ēdināšana jānodrošina visiem bērniem, kuri apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes.

«Nepieciešamos līdzekļus valsts budžetā iespējams rast, piemēram, palielinot nodokļu slogu tabakas izstrādājumiem, alkoholam un azartspēlēm. Ilgtermiņā valsts budžets gūtu papildu ienākumus arī no ekonomiski aktīviem vecākiem, kuriem būtu iespēja atgriezties darba tirgū. Turklāt galvenais ieguvējs būtu tieši bērns, kurš neatkarīgi no ģimenes materiālā stāvokļa saņemtu regulāru un pilnvērtīgu uzturu,» norāda Dobelis.

Tāpat biedrības valde paudusi viedokli, ka šāds atbalsts pamudinātu vecākus ātrāk atgriezties darba tirgū un veicinātu demogrāfiskās situācijas uzlabošanos.

Petīcijas autori arī min, ka tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā, ka Latvijā arvien vairāk saskaras ar darbaspēka deficītu. Tas būtu arī būtisks atbalsts daudzbērnu ģimenēm, kam vienlaikus bērnudārzu apmeklē vairāki bērni, kā arī papildu motivējošs faktors tām ģimenēm, kas vēl tikai domā par ģimenes pieaugumu, viņi uzskata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu