VUGD aicina vecākus ar bērniem pārrunāt drošības jautājumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudziem skolēniem jau ir noslēdzies mācību gads un sācies vasaras brīvlaiks, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka vecākiem ir savlaicīgi ar bērniem jāpārrunā tēmas, kas saistītas ar drošību vasarā un rīcību ārkārtas situācijās, aģentūru BNS informēja dienestā.

Domājot par drošību uz ūdens, VUGD aicina uzsākt peldēšanas sezonu tikai tad, kad ūdens temperatūra ir sasniegusi vismaz +18 grādus. Peldēties ieteicams tikai oficiālajās peldvietās. Ja tuvumā nav šādu peldvietu, tad tādās peldvietās, kuru krasts ir lēzens, ar cietu pamatu, bez lielas straumes un atvariem.

Pirms peldēšanās ir jāpārbauda ūdenstilpnes gultne, jo ziemas laikā tā var būt mainījusies un uz tās var atrasties dažādi priekšmeti. Bērniem drīkst ļaut peldēties tik tālu, cik pieaugušais var labi redzēt un nepieciešamības gadījumā var ātri piesteigties palīgā. VUGD atgādina, ka pie ūdenstilpnēm uz mirkli nepieskatīts bērns var pakļūt zem ūdens un noslīkt.

«Piemēram, piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt pagalmā bez pieskatīšanas, ja tajā ir izveidots dīķis vai piepūšamais baseins. Tāpat arī piemājas baseinos nevajadzētu atstāt peldošas rotaļlietas, kas varētu piesaistīt mazuļa uzmanību,» brīdina glābēji.

Ja pieaugušie plāno lietot grilu, jātceras, ka grils ir jānovieto uz stabilas virsmas un drošā attālumā no ēkām tā, lai uzpūšot stiprākam vējam, tas nevarētu apgāzties un dzirksteles nevarētu izraisīt ugunsgrēku. Iekurinot grilu jāizmanto tikai speciāli šim mērķim paredzētus degšķīdumus.

VUGD aicina vecākus atcerēties, ka bērni mācās no tā, kā rīkojas vecāki. Ja vecāki būs neapdomīgi un pārkāps drošības noteikumus, tad tā rīkosies arī bērni, jo domās, ka tas ir pareizi.

Atstājot bērnus vienatnē iekštelpās, vecākiem jāparūpējas, lai bērniem pašiem nav jāgatavo vai jāsilda ēdiens uz plīts, jo nepareizi darbojoties ar plīti vai aizmirstot ēdienu uz tās un aizskrienot ar draugiem spēlēties, var izcelties ugunsgrēks. Pirms uzticēt bērniem patstāvīgi darboties ap plīti vai kādu citu sadzīves tehniku, VUGD ierosina vecākiem kopā ar bērniem gatavot ēdienu un tikai pēc tam ļaut bērnam rīkoties patstāvīgi virtuvē.

Pieaugušajiem ir jāpārrunā ar bērniem rīcība situācijās, kad ir notikusi nelaime, un kuros gadījumos ir jāzvana ugunsdzēsējiem glābējiem uz tālruni 112 un kāda informācija jāsniedz piezvanot, kā arī jāpārrunā iespējamā rīcība situācijas, kad ir notikusi nelaime, bet nav pieejams telefons, lai izsauktu glābējus, ir jāmeklē tuvākais pieaugušais un jāizstāsta par notikušo.

2014.gada vasaras brīvlaika laikā vairāki desmiti bērnu nokļuva dažādos negadījumos, cieta un arī gāja bojā. Aizvadītajā gadā ugunsgrēkos gāja bojā divi bērni, cieta 18, bet izglābti tika 15 bērni, savukārt atpūta pie ūdens traģiski beigusies deviņiem bērniem, kuri noslīkuši. Ugunsdzēsēji glābēji steidzās palīgā 42 bērniem, kuri bija iekļuvuši dažādos sadzīves negadījumos, piemēram, palīdzība sniegta tad, kad bērns iespiedis kāju ritenī. Pastaiga mežā nelāgi beidzās pieciem bērniem, kuri apmaldījās un pašu spēkiem nevarēja izkļūt ārā no meža. No meža viņus izveda glābēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu