Straujuma: Ja Dreimane nepiekritīs rotācijai, rosināšu viņu atbrīvot no amata

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts kanceleju (VK) nevar vadīt cilvēks bez pielaides valsts noslēpumam, pārliecināta Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), tāpēc gadījumā, ja pašreizējā VK direktore Elita Dreimane nepiekritīs viņai piedāvātajai rotācijai, Straujuma rosinās Dreimanes atbrīvošanu no amata.

Savukārt lēmums par Dreimanes atbrīvošanu vai neatbrīvošanu no amata būs jāpieņem valdībai.

Ministru prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga norādīja, - Straujuma jau iepriekš ir uzsvērusi, ka augstākajā valsts ierēdņa amatā var atrasties tikai tāda persona, kurai ir pielaide valsts noslēpumam un kuras reputācija, rīcība un iepriekšējā darbība nav tikusi apšaubīta.

«Tāpat vēlos piebilst, ka VK direktors nevar pilnvērtīgi pildīt savus pienākumus, ja viņam nav pielaides valsts noslēpumam, bet padotībā esošiem darbiniekiem tāda ir. Nav iespējams normālas pārraudzības un kontroles process,» uzsvēra Straujuma.

Viņa respektē ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera lēmumu attiecībā uz Dreimanes iesniegto pārsūdzību un aicina arī pārējās iesaistītās puses šo lēmumu respektēt.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Kalnmeiers nolēmis nemainīt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par pielaides valsts noslēpumam anulēšanu Dreimanei, informēja VK.

Dreimane lēmumu par pielaides anulēšanu plāno pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesā, skaidrojot to ar secinājumu, ka Latvijas sistēma vēl nav gatava pārmaiņām.

«Šāds lēmums liedz otrreiz pretendēt uz pielaides iegūšanu, līdz ar to uz visiem laikiem ir liegta iespēja ieņemt mūsu valsts augstāko amatpersonu amatus, kā arī augstāko vadītāju amatus valsts iestādēs un uzņēmumos,» Kalnmeiera lēmumu komentēja Dreimane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu